Украинските сили са провели локални атаки и имат тактически успехи

...
Украинските сили са провели локални атаки и имат тактически успехи
Коментари Харесай

Украинската армия удари в Донецка и Запорожка области, засега с малки разузнавателни групи


Украинските сили са провели местни офанзиви и имат тактически триумфи в западната Донецка област и източната част на Запорожка област, заяви в ежедневната си сводка вашингтонският Институт за проучване на войната (ISW).

На фрагменти с геолокация, оповестени нощес, се вижда, че механизирани украински елементи са се придвижили на североизток към Ривнопиле.

Руски военни блогъри също признават, че Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са нанесли удари и са завладяли Новодаривка и Нескучное. Някои от прокремълските блогъри даже настояват, че ВСУ са раздрали първата линия на съветската защита и са се придвижили 3 километра напред. Руските войски са изчезнали от позициите си и в Левадно, само че не е ясно по кое време се е случило това – при вчерашната украинска офанзива или по-рано.

От ISW прецизират, че към този момент образно удостоверение няма.

Руските източници на място настояват, че украинските удари са местни и по-скоро разследващи интервенции. В същото време съветското Министерство на защитата непосредствено оповести, че контраофанзивата на ВСУ е почнала, само че офанзивите били отбити. Никакви други източници обаче не загатват за огромни дейности.

Двете страни по едно и също време регистрират огромни загуби на врага и не приказват нищо за своите. „ За миналото денонощие съветските загуби са към 410 индивида “, оповестяват от Генералния щаб на ВСУ.

На собствен ред съветският генщаб твърди, че украинците са изгубили 250 бойци. Според Москва Украйна е почнала контранастъплението, само че опитът на войските да пробият в южно-донецкото направление бил спрян.

От ВСУ нарекоха изказванията на съветското министерство „ информационно-психологическа интервенция “.

В същото време главатарят на ЧВК „ Вагнер “ Евгений Пригожин съобщи, че украински сили са завладяли назад част от село Берхивка, ситуирано на стратегически основна позиция северно от Бахмут. Пригожин дефинира събитието като „ срам “, съобщи Ройтерс. И прикани най-висшите генерали на съветската войска Шойгу и Герасимов да отидат на фронта и с револвер в ръка да поведат войската на взлом. „ Ако не можете, най-малко ще умрете като герои “, посъветва ги шефът на неразрешената по закон наемническа формация.

Тв каналът Sky News пък сподели контракт за доставка на оръжия от Иран за Русия на стойност над 1 милион $. Източникът на малкия екран твърди, че договорът е 100% същински. Той дал на публицистите и копие от втори контракт сред Иран и Русия – още веднъж за оръжия на стойност 740 хиляди $. Властите в Техеран от началото на войната в Украйна отхвърлят да са давали на Москва каквото и да е оръжие, само че от дълго време никой не им има вяра.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР