Украински и румънски яйца се продават като български. Търговците сменят

...
Украински и румънски яйца се продават като български. Търговците сменят
Коментари Харесай

Украински и румънски яйца се продават като български. Търговците сменят датите на производство!

Украински и румънски яйца се продават като български. Търговците сменят датите на произвеждане на вносните яйца и ги пускат в комерсиалната мрежа, сигнализират родните производители. 

" Това съществува като риск. В момента е единствено риск и с наближаването на Великден ще се усилва от ден на ден. Миналата година забелязахме инвазия на украински артикули на пазара и от този момент БАБХ усъвършенства своята активност. Съществуват огромни компликации, когато украински артикули или такива от трети страни бъдат обмитени в друга страна членка. Заедно с БАБХ вършим разбори и търсим механизми, с които да възпрепятстваме такава нелоялна процедура. Трябва да бъде засилен контролът ", заяви председателят на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов пред Bulgaria ON AIR. 

Той посочи, че украинските яйца се създават в друга среда и при други условия, там са възможни стандартните кафези за развъждане. Себестойността на яйцата от Украйна е по-ниска, а България се оказва добър пазар за тях. Оказа се, че на този стадий нашето произвеждане е много намаляло поради случаите на инфлуенца, унищожени са 1,8 млн. птици.

" Произвеждаме с към 20% по-малко от нормално. В процеса на работа съумяваме да откажем покупко-продажбите за износ и да оставим повече български яйца на вътрешния пазар, с цел да не се получи недостиг. Украинските яйца са прекомерно огромно количество, безусловно можем да приказваме за дъмпинг и това скапва целия баланс на българския пазар. Ще желаяме въвеждането на квоти за украински артикули, защото те от дълго време надвишават 10% от общия импорт в страната ", сподели още Гълъбов.

Съвет към потребителите: Когато на опаковата прочетем името на производителя, излиза наяве дали е българска компания. 

Няма предпоставки за растеж в цената на яйцата, само че малко преди Великден е допустимо да има опити за спекулации от търговците, стана ясно от думите на Гълъбов. 

Цената в Европейски Съюз като цяло е спокойна. Около 7% е спаднала цената на яйцата по отношение на предходната година. Според Евростат предлагаме едни от най-благоприятните цени на яйцата в Европейски Съюз, означи ръководителят на Съюза на птицевъдите.

В страната ни няма случаи на яйца или птиче месо със салмонела.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР