Украинската ядрена централа Запорижия, най-голямата подобна централа в Европа, гори

...
Украинската ядрена централа Запорижия, най-голямата подобна централа в Европа, гори
Коментари Харесай

Украйна: Пожар в най-голямата ядрена централа в Европа след обстрел

Украинската нуклеарна централа Запорижия, най-голямата сходна централа в Европа, гори след нахлуване на съветски войски, заяви кметът на намиращия се наоколо град Енергодар, представен от Ройтерс.

Имаше яростни боеве сред локални сили и съветски войски, оповестява Дмитро Орлов в онлайн пост. Той добави, че при боевете са дадени жертви, без да прецизира детайлности.

Украинските избавителни служби оповестиха, че са съумели да доближат до нуклеарната централа, в която избухна пожар след обстрел от страна на съветски военни сили. На обекта работят 44 пожарникари и 11 пожарни коли, се споделя в изказване, оповестено във Facebook. По-рано украинските управляващи оповестиха, че в пожарът в централата е засегнал " образователна постройка " и лаборатория, само че за момента радиационната сигурност е " обезпечена ".

При пожара не е наранена жизненоважна техника, заяви Международната организация за атомна сила (МААЕ). Организацията цитира данни на украинските управляващи, съгласно които не е регистрирано повишение на нивото на радиация.

По-рано украинските управляващи оповестиха, че съветските сили усилват напъните си за завладяване на централата и са влезнали в града с танкове.

Британският министър председател Борис Джонсън прикани за свикването на незабавно съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, което да се организира " през ​​следващите няколко часа ", откакто съветски сили обстреляха украинската атомна електроцентрала Запорижия, съобщи Франс прес.

" Безотговорните дейности на президента Путин към този момент могат директно да застрашат сигурността на цяла Европа ", съобщи Джонсън след диалог с украинския президент Володимир Зеленски.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР