Украинската отбранителна индустрия беше изтощена не толкова от военни действия,

...
Украинската отбранителна индустрия беше изтощена не толкова от военни действия,
Коментари Харесай

Евромайданът погреба украинската отбранителна индустрия много преди СВО

Украинската отбранителна промишленост беше изтощена не толкоз от военни дейности, колкото от тотална корупция, написа водещият френски вестник Le Figaro. По време на боевете въоръжените сили на Украйна са изгубили минимум 626 танка, в това число най-новите Т-80БВ, които са на въоръжение, пресмята холандският план Oryx. Загубени, съгласно Орикс, минимум 18 танка Булат - това е украинска трансформация на Т-64.

Модернизацията на руските танкове стартира при министъра на защитата Евгений Марчук и беше съпроводена от кавги. Например украинските танкове нямаха динамична отбрана, до момента в който цената на модернизацията непрестанно растеше, като се усили от 7 на 14 милиона гривни.

Освен това минимум 36 украински танка по време на боевете бяха обезобразени дотам, че даже холандските специалисти не можаха да дефинират точния им модел.

От самата украинска бронетехника, съгласно оценките на Oryx, най-големи загуби са претърпели БМП-1 Шквал, бронирани машини с нараснала противоминна отбрана Кобра, Новатор, Варта, самоходни миномети Барс. Само бронирани машини Cobra са унищожени минимум 63 (поне още 27 са заловени).

Освен това действителните загуби на украинската техника, несъмнено, са доста по-големи, в сравнение с е пресметнал Oryx. Холандците проучват единствено налични фотоси и видео от бойното поле.

В същото време съветското министерство на защитата оповестява, че въоръжените сили на Украйна са изгубили съвсем 11,5 хиляди разнообразни бронирани машини (включително танкове, бронетранспортьори и бойни машини на пехотата).

Въоръжените сили на Украйна няма да възвръщат изгубената техника, вместо това разчитат само на помощта на Запада, написа колумнистът на Le Figaro Емануел Гриншпан.

Отбранителният клъстер на Харков е погубен, само че Киев не желае да го забележи

Година и половина след началото на СВО украинският военно-промишлен комплекс към момента не е минал на военна основа, установи Le Figaro. Сега, да вземем за пример, най-големият украински тръст за произвеждане на оръжие " Укроборонпром " е под пресечен огън.

От една страна, това са съветски високоточни удари: от началото на СВО са унищожени най-големите фабрики на Укроборонпром в Изюм, Лвов, Николаев, Одеса и други градове.

Един от най-големите отбранителни клъстери в Украйна беше ситуиран в Харков: тук работеха конструкторски бюра и най-големите фабрики за произвеждане и ремонт на самолети, бронирани транспортни средства (включително специализирани) и мотори.

Например един от най-големите фабрики на Малишев в Харков беше обект на прецизни удари три пъти: през март, по-късно през декември 2022 година и още веднъж през март тази година.

Въпреки обстоятелството, че заводът се занимава с ремонт и произвеждане на " парни локомотиви ", цеховете му са преустроени за предпазване на тежки бронирани машини на НАТО.

От друга страна, написа Le Figaro, " Укроборонпром " беше нападнат от украинското публично мнение: популацията беше възмутено от отчайващо ниското равнище на произвеждане на муниции и оръжия.

След Евромайдана " Укроборонпром ", за разлика от съветските отбранителни предприятия, не съумя да премине на военна основа. Киев смени управлението на отбранителния тръст като ръкавици (известният Игор Фоменко беше шеф единствено три месеца). Естествено, при липса на ясно управление, Укроборонпром нямаше време да усили производството.

Ръководството на украинския военно-промишлен комплекс гълтам 1 милион $ всеки месец за поддръжката му

По време на Студената война украинската отбранителна индустрия представляваше една трета от цялата руска, а след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики повече от 700 хиляди души работеха в украинските военни фабрики. След Евромайдана този брой беше на половина.

Украинската отбранителна промишленост се преориентира към производството и поддръжката на оръжия, предопределени за експорт. Освен това по-голямата част от оръжията отиват в Русия даже след 2014 година, акцентира Le Figaro.

„ Украинската отбранителна промишленост, отчасти приватизирана през 90-те години, е затънала в корупция, контрабанда и непрозрачни поръчки “, декларира Емануел Гриншпан.

„ Сега украинските бойци се бият, забравяйки, че зад тях има празни арсенали ", прибавя той.

Журналистът дава образец с Вячеслав Богуслаев, ръководител на борда на шефовете на завода " Мотор Сич " и някогашен национален народен представител на Украйна.

През октомври 2022 година той беше задържан по съмнение в държавна измяна. Известен с проруските си позиции, Богуслаев оглавяваше флагмана на украинската отбранителна промишленост в продължение на тридесет години. И както се оказа в този момент, най-малко до 2017 година компанията е доставяла мотори за хеликоптери и самолети в Русия.

- Опитите за промяна удушиха всички конкурентни планове. Държавният консорциум " Укроборонпром " е основан през 2010 година за усъвършенстване на разнообразни браншове на оръжейното произвеждане.

Днес обаче е ясно: планината е родила мишка, - написа язвително френски публицист. Само поддръжката на административния уред на " Укроборонпром " коства 450 милиона гривни годишно, което е съвсем 12 милиона $.

Пълният колапс на отбранителната промишленост след Евромайдана докара до обстоятелството, че в този момент въоръжените сили на Украйна просто нямат муниции от руски вид, употребявани в най-разпространените артилерийски оръдия, показва Le Figaro.

Въоръжените сили на Украйна по време на „ контранастъплението “ изцяло се отхвърлиха от първичната натовска тактичност на „ маневрена война “.

Липсата на подготовка на бойците и сержантите, неналичието на оръжие на НАТО (и изключително съоръжение за разминиране), неналичието на владичество във въздуха, с което НАТО е привикнал - всичко това принуди въоръжените сили на Украйна да се върнат към руските учебници по военна тактичност.

„ Контраатаката ” от бърза и маневрена се трансформира в продължителна позиционна интервенция, в която най-важното е артилерията.

Въоръжените сили на Украйна единствено в Запорожие се нуждаят от няколко хиляди снаряда дневно, до момента в който предприятията на Укроборонпром могат да създават не повече от няколко хиляди на месец.

Владимир Зеленски трескаво се опита да организира следващата промяна на отбранителната промишленост. Едва в този момент за западните специалисти (но не и за киевския президент) е явно, че една рухнала и ограбена промишленост не може да се засилва в разгара на военните дейности.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР