Украинската криза може да застраши доставките на руски газ за

...
Украинската криза може да застраши доставките на руски газ за
Коментари Харесай

Енергийният съвет ЕС-САЩ обсъжда алтернатива на руския газ

Украинската рецесия може да заплаши доставките на съветски газ за Европа, които за някои страни са жизненоважни. За да избегне сходна обстановка, Европейският съюз насочва взор към американския полутечен природен газ (ВПГ), разяснява френската телевизия " Бе Еф Ем бизнес ".

Във Вашингтон през днешния ден ще се организира съвещание на Енергийния съвет ЕС-САЩ, отдадено на сигурността на газовите доставки и намаляването на зависимостта от изкопаемите горива. От европейска страна вземат участие висшият представител за външната политика Жозеп Борел и еврокомисарят за енергетиката Кадри Симсон.

Много страни се притесняват, че Русия, която в този момент обезпечава 40 % от газа за Стария континент, може да понижи доставките при положение на спор с Украйна. Част от решението при вероятно прекъсване на съветския импорт могат да се окажат Съединени американски щати с техния ВПГ.

Кондензиран до течно положение, ВПГ може да се доставя от целия свят с кораби. Регазифициран при идването му в метановите терминали, той може да се преразпределя в газообразно положение през системата от европейски газопроводи.

Съединени американски щати към този момент са най-големият снабдител на полутечен природен газ за Европейския съюз, само че с оглед вероятните шокове в снабдяването при възможна съветска инвазия в Украйна, Вашингтон укрепва съдействието с разнообразни европейски държавни управления и с операторите на пазара, с цел да доставя спомагателни размери, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Преговорите ще продължат на съвещанието с представители на Европейската комисия през днешния ден, на което Вашингтон ще се опита да успокои европейците, защото безпокойствата са огромни. В случай на война в Украйна, Съединени американски щати заплашват Русия със наказания и към този момент оповестиха, че в случай че иманападение, противоречивият газопровод " Северен поток-2 " сред Русия и Германия (вече завършен, само че още не влезнал в експлоатация) няма да проработи.

Опасенията са, че като ответна реакция Москва може фрапантно да понижи доставките на течни изкопаеми горива, които за доста европейски страни са жизненоважни.

Целта на срещата във Вашингтон е да се създаде " проект Б " и да се намерят най-хубавите решения за опазване на спомагателните газови доставки за Европа. Старият континент внася близо 20 % от газа си от разнообразни страни като Катар и Нигерия, само че в прекомерно лимитирани количества, прецизира Жан-Пиер Фавенек, учител в Ай Еф Пи скул (IFP School).

Съединени американски щати изнасят своя газ на всички места по света. Това значи, че количествата, които могат да бъдат подадени за Европа, остават относително лимитирани, отбелязва енергийният специалист. Според него Европа ще си има доста грижи, в случай че съветските доставки спрат.

Такава възможност обаче към момента не е на дневен ред, твърди той. Твърде малко евентуално е Москва " да спре кранчето ". В подобен случай съгласно специалиста руснаците биха " се простреляли в крайници ", защото има и прекомерно доста петролопроводи, които стигат до Европа, а продажбата на газ е от изключително значение за Москва.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР