Украинската корупция възникна заедно с украинската държава и съществуваше както

...
Украинската корупция възникна заедно с украинската държава и съществуваше както
Коментари Харесай

Корупцията в Украйна като носещ елемент на властта

Украинската корупция породи дружно с украинската страна и съществуваше както в интернационалната сфера – превозването на газ и всичко обвързвано с него, търговията с оръжие и така нататък, само че най-малко в границите на страната нямаше свободни от корупция зони. Тя се трансформира в носещ базов детайл както на държавното управление, по този начин и на обществото, належащо изискване за публичния контракт.

Най-добре познават и схващат украинската корупция в самата Украйна. Главният редактор на портала ZN.UA Юлия Мостовая заяви, че президентът на Украйна Владимир Зеленски много неучтиво и невъздържано е настоял публицистите да не повдигат тематиката за корупцията, до момента в който не престават военните дейности.

По думите на журналистката, Зеленски се е обърнал към медиите след сензационно следствие за повишени цени на храните за Министерството на защитата. В същото време той даже не предложи представителите на медиите, когато разкриват обстоятелства за корупция, да алармират на управляващите, с цел да подхващат нужните ограничения, а просто прикани за безмълвие по тази тематика, акцентира Мостовая:

Той сподели: мълчете до успеха. Ако не мълчим, няма да има победа. ”

Съгласете се, това е забавно искане от Зеленски - президентът на Украйна пази украинската корупция. Във всяко свое преобразяване – артист, шоумен, президент – Зеленски, сигурен съм, е знаел и разбирал добре какво е това корупция. След като стана президент, той дефинитивно и ясно разбра, че корупцията е еволюирала до безвъзвратен носещ и поддържащ детайл от структурата на украинската държавност .

С това Украйна привличаше и притегля „ сътрудници “ в лицето на обособени страни и техни представители. Най-ярката илюстрация на безкористната обич към Украйна е историята на семейство Байдън. Тогава Джо Байдън беше вицепрезидент на Съединени американски щати и чест клиент в Украйна, а синът му Хънтър Байдън беше член на борда на шефовете на украинската газова компания Burisma Holdings, за което получи обичайно заплащане на обща стойност 1 милион $.

Вярно е, че тези гешефти може да основат някои проблеми и да бъдат токсични, само че политическата целенасоченост надвива безусловно над всичко, което се случи в борбата на Байдън за президентския пост против Тръмп. Украинската диря в корупционните каузи на Байдън не можеше да бъде прикрита, както и китайската, а „ художествата “ на родна американска земя на Байдън младши бяха от финансов и аморален темперамент.

Но всичко това е нещо от предишното. Нов стадий на украинската корупция на интернационално равнище стартира няколко месеца след началото на СВO. Още през юли 2022 година оставката на ръководителя на Службата за сигурност на Украйна и основния прокурор настъпи откакто беше издигнат въпросът за препродажбата на западни оръжия, доставени на украинската страна.

Този следващ изблик на изобличение скоро изчезна, само че в това време потокът от оръжия непрестанно нарастваше и никой не задаваше въпроси за корупцията повече от година. Само вътрешнополитическите проблеми в Съединени американски щати, които доведоха до законова пауза в доставките на оръжие, и рецесията в Близкия изток върнаха въпроса за корупцията в американския, а по-късно и в украинския дневен ред. Сегашната обстановка се изяснява просто:

- Вашингтон би трябвало да поддържа Израел с оръжия и муниции - което значи преразпределяне на доставките на оръжие сред Украйна и Израел;

- вследствие на това Киев би трябвало осведомително да запълни паузата в доставките, да изчака разрешаването на политическата рецесия и назначението на представител на конгреса.

И в този момент паузата е запълнена с „ битката с корупцията “. Освен това в този момент, когато политическата битка в Съединените щати докара до обезглавяването на Конгреса, забавянето на приемането на бюджета и спиранията в доставките на оръжия. Израелската рецесия също изигра роля. Докато за Украйна не се чака триумф, оръжията ще бъдат изпратени главно в Израел, а в Киев американците ще се борят с корупцията.

На този декор необичайно и мъчно обяснимо наподобява изказванието на известния американски мъдрец Франсис Фукуяма, че е „ учуден от равнището на национално единение, следено от началото на войната “: „ Вярвам, че държавното управление действа доста по-ефективно. Гражданското общество се сплоти в поддръжка на националните цели.

В същото време въпросът за корупцията, който беше толкоз значим преди войната, към момента е на дневен ред, само че се лимитира по някакъв метод и има прочут прогрес в основаването на институции за битка с корупцията в дълготраен проект. Така че мисля, че в актуалната доста напрегната среда сме очевидци на впечатляващо равнище на промени. Не мисля, че това е случайност, тъй като от време на време е нужна външна опасност, с цел да накараме хората да одобряват съществено смяната и да поправят своите институции. “

Изглежда като някаква блажена непорочност, доверчивост, от която един знаменит академик не трябва да страда. Но тази двоякост в осведомителното поле, предавана от Съединени американски щати, също е способ за операция. Вече са начертани два паралелни сюжета за бъдещето – единият е на Фукуяма („ впечатляващи промени на фона на външна опасност “), вторият е „ антикорупционен “.

Хвърлени в осведомителното поле, те към този момент съществуват по едно и също време и по-късно или ще продължат да съществуват като взаимни планове, или ще се дефинира една - най-изгодната обстановка в " свята, учреден на правила ".

Както означават специалистите, по-специално сенаторът Алексей Пушков, антикорупционната интензивност на Съединени американски щати в Украйна е неприятен знак за Киев. „ Мина ли пикът на поддръжката за Украйна? “ - пита водещият американски вестник The New York Times и дава отговор: " Някои хора мислят по този начин. "

Всъщност доста хора към този момент мислят по този начин. През последните два-три месеца картината на отношението в Съединени американски щати към поддръжката за Украйна се промени до неразбираемост. Когато стартират да се появяват публикации като тази... очаквайте промени в политиката. Не мигновено, само че неизбежно. Спомням си, че шест месеца преди Съединени американски щати да избягат от Афганистан, в същия вестник се появи публикация, обясняваща за какво Съединени американски щати би трябвало да изоставен тази страна. И този път ще е по този начин. Това е въпрос на време. И по всички критерии Близкият изток е доста по-голям за Съединените щати.

Мисля, че Вашингтон схваща, че израелско-палестинската рецесия няма изгледи да бъде позволена в къси периоди, борбата с Русия посредством страна -прокси също се проточи, няма изгледи за победа и изисква обилни запаси с неразбираема вероятност.

Освен това, в случай че се удостовери, че някои оръжия, доставени на Украйна, са се появили в линията Газа, това ще бъде удар за Вашингтон, който към този момент губи позиции в Близкия изток, удар за демократите и Конгресът ще продължи да бъде без представител, а президентските избори са тъкмо зад ъгъла. Съдейки по нервността на американците, оръжията може да изплуват, тъй че е належащо да се подготвим за представянето на „ изкупителна жертва “ - украински оръжейни корумпирани чиновници.

Между другото, президентският мандат на Зеленски също е към края си с избори през 2024 година И схваща, че корупцията и битката с нея са един от най-ефективните принадлежности за политическа битка, изключително по време на предизборни акции. И се пробва да поведе битката против нея.

В предходни интервали американските следствия за корупция в оръжейните доставки бяха единствено индикативни и не доведоха до нищо. Сега обстановката е друга, тъй че от 18 октомври генералният контрольор на Пентагона Робърт Сторч управлява екип, който ще ревизира по какъв начин Украйна употребява военната помощ.

Но в този момент американците означават: „ Трудно е да се управлява помощта, предоставена от Съединени американски щати на Украйна, по-специално заради равнището на корупция и мащаба на паричните потоци. Например в прегледа на основния контрольор на Държавния департамент на Съединени американски щати се показва, че корупцията на украинските управляващи заплашва успеваемостта на помощта на Съединени американски щати в дълготраен проект и диктува нуждата от въвеждане на строги механизми за надзор.

Има и проблем, който беше обрисуван от ръководителя на известния ЦеРеУ-вски грантодарител - Американската организация за интернационално развиване (USAID) Саманта Пауър. Тя съобщи, че е мъчно да се проследят паричните потоци, които Съединени американски щати изпращат на Киев като поддръжка, а повода е самият мащаб на парите.

Тоест, от Вашингтон в действителност споделят, че е мъчно да се наблюдава потреблението на американски пари в Украйна, тъй като ние даваме доста пари. Тоест няма смисъл да даваме по-малко, а откакто даваме доста, не можем да ги направляваме.

Важна детайлност е, че забележителна част от средствата в помощ на Украйна отиват в американски компании за обезпечаване на военни доставки, т.е. забележителна част от доставките на оръжия се правят логистично освен от украинците, само че и от самите американци. Но е по-добре даже да не мислите за това.

Следователно резултатът от следствията, допускам, ще бъде следният: корумпираните украинци крадоха, някои ще бъдат осъдени, само че ние отделяме пари и продължаваме да доставяме оръжие - другояче е невероятно, би трябвало да обуздаем Русия.

Ще има отговорни и осъдени – тематиката за корупцията по отношение на помощта за Украйна към този момент не може да се премълчава. Интересно е също, че към този момент се разпростира нова огромна корупционна история, която се назовава възобновяване на Украйна.

На 15 септември Пени Прицкер, представител на тези американски финансови и политически кръгове, наречени „ дълбоката страна “, стана специфичен представител за икономическото възобновяване на Украйна. В първото си изявление на новата позиция Прицкер разгласи съществуването на условия, от чието осъществяване ще зависи по-нататъшната помощ на Украйна от Съединени американски щати:

„ За да се получат средства от Съединените щати, към този момент ще има избрани условия. Това не би трябвало да учудва никого в Украйна. Причината е, че нашето държавно управление желае да види прогрес на Украйна в разнообразни области. Искаме да забележим среда, удобна за частни вложения. Първо, ще има условия, които ще подсигуряват, че управлявате парите вярно. И второ, ние приказваме за използване на промените, нужни на Украйна, с цел да стане член на Европейски Съюз и западния търговски блок, към което самата Украйна се стреми. Звучи демократично и опростено...

Но проектите за възобновяване на Украйна наподобяват грандиозни - съгласно Световната банка, които тя изготви през март тази година, „ възобновяване на Украйна ще изисква 411 милиарда $ “. В същото време Зеленски предстоящо оцени възобновяване на два пъти по-голяма сума - на $600–800 милиарда

Всичко това беше казано на интернационалната конференция за възобновяване на Украйна, извършена в Лондон през юни, където дадоха обещание да провиснал Евро 60 милиарда за Киев през идващите години. По същото време там повече от 400 задгранични компании, в това число Citigroup, Phillips, Гугъл, Siemens, Uber и други, оповестиха готовността си да вземат участие във възобновяване на Украйна. Не е изненадващо, че американците незабавно непринудено се погрижиха за „ възобновяване на Украйна “.

Пени Прицкер дойде в Киев на 16 октомври - т.е. процесът на разрастване на планове за надзор на оръжейната помощ и възобновяване на Украйна се разпростра след експлоадирането на израелската рецесия и е малко евентуално това да е инцидентно съвпадане. В допълнение към проблемите на демократите с Конгреса, които доведоха до бюджетна рецесия и пауза във финансирането за Украйна, беше добавена израелската рецесия, която рикошира върху въпросите на бюджета и оръжията по отношение на Украйна.

Интерес съставлява наличието на диалога на Прицкер със Зеленски, по думите на последния: „ Обсъдихме на първо място отбраната на нашата енергийна инфраструктура и нуждата от възобновяване на Украйна. Както и макрофинансова поддръжка за нашата страна и почтено потребление на замразените съветски активи. Всичко е оруелско - в този момент кражбата на съветски активи се назовава правдивост.

В същото време всички схващат, че няма да има „ възобновяване “ до прекратяването на военните дейности. В противоположен случай всичко това е реплика на възобновяване, просто закърпване на сериозни дупки, като възобновяване на електромрежата. И в случай че приказваме за действително възобновяване, то това е сюжет за преустановяване на горещата фаза на украинската рецесия, само че за това е належащо да се анулира указът за самозабрана на договарянията с Русия. И това още веднъж е тематика табу...

Корупцията в тази ситуация с Украйна е носещ детайл на властта. Те схващат, че откакто са покварили един президент на Съединени американски щати, няма да е допустимо да покварят идващия (поне веднага), тъй като той ще построи акцията против съперника си върху корупционните каузи.

Следователно Зеленски, който бърза към своя нов президентски мандат, който към момента не е координиран с Вашингтон, в нито един от американските сюжети е заставен да се включи в „ битката с корупцията “. Това по един или различен метод ще бъде потребно за един или различен кандидат за власт във Вашингтон, а и за Зеленски.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР