През пролетта на 2014 г. в Украйна противниците на Майдана

...
През пролетта на 2014 г. в Украйна противниците на Майдана
Коментари Харесай

“Стараят се да мълчат по случая”. Кое престъпление на Киев промени всичко

През пролетта на 2014 година в Украйна съперниците на Майдана влязоха в яростна борба с радикалите, които се усещаха безнаказани. Тези, които се съпротивляваха и не желаеха да се примирят с преврата, заплатиха с кръв. Точно преди 10 години пожар в Дома на профсъюзите в Одеса лиши живота на 48 души. И това е единствено по публични данни. Все още доста не се знае за нещастието, трансформирала историята на страната.

Подготвена покруса

Следи от пожара на практика нямаше: сложени бяха нови порти и прозорци. Нищо не ни припомня за случилото се тук. Само дето край металната ограда към постройката от време на време се появяват цветя.

Веднага след нещастието хората проведоха мемориал с венци със фотоси на жертвите. Дълго време на пилона насреща стоеше надпис: „ Ние помним “. Сега е отстранен.

След кървавия прелом в Киев в Одеса е основано придвижването на Куликовото поле. То беше кръстено на един от основните площади на града. За никакъв фракционизъм не можеше да се приказва. Хората желаеха съветският език да получи статут на втори държавен език, референдуми по въпроси на външната и вътрешната политика, както и избори за губернатор, съдии и депутати в локалните препоръки.

Протестът беше кротичък. Властите изцяло подцениха многохилядните митинги. Тогава „ куликовците ” разпънаха палатков лагер на площада пред Дома на профсъюзите. Владимир Немировски, който оглави района след преврата, изиска освобождението на територията под предлог, че се приготвя за парада на 9 май.

През април радикални националисти и деятели на Евромайдана от цяла Украйна, в това число командири на Киевската самозащита, се събраха в Одеса. Бойците сложиха пътни блокади. Три дни преди нещастието в града дойде тогавашният секретар на СНСО Андрей Парубий.

Според някогашния шеф на полицейското ръководство в Одеса Руслан Форостяк, той интензивно е подготвял радикалите за улични боеве.

„ Непрекъснато виждахме няколко микробуса с огнестрелно оръжие наоколо до Областната държавна администрация, където разположихме снайперски позиции. Успях да приготвя специфична група запалянковци, които при положение на принуждение да са подготвени да отвърнат на удара “, сподели Форостяк.

Необратимо принуждение

На 2 май беше плануван футболен мач сред одеския „ Черноморец “ и харковския „ Металист “ в 17:00 часа. Феновете на гостуващия клуб дойдоха на гарата край Куликово поле не по график. Куликовци се опасяваха, че ултрасите ще разпилян палатковия им лагер и към 13:30 започнаха да се събират.

На Гръцкия площад се натъкнаха на протестиращи в поддръжка Майдана. Хвърчаха камъни, летяха части от тротоарни плочи, гърмяха и пиратки. Използвано е травматично оръжие. Първата жертва беше деятелят на “Десен бранш ” Игор Иванов, за което беше упрекнат Куликовецът Виталий Будко. Той изясни: в действителност е стрелял, само че единствено с халосни патрони.

Така и не беше открито кой е създал съдбовния изстрел. Бившият шеф на полицията за социална сигурност в Одеса Дмитрий Фучеджи заяви, че това е направено от незнайно лице от хотел " Пасаж ", с цел да провокира спор. Това обаче също не е потвърдено. Общо шест души починаха на Гръцкия площад: четирима Куликовци и двама, подкрепящи Майдана..

След гибелта на Иванов украинските радикали взеха решение, че ръцете им към този момент са развързани. В изтеклите диалози сред служителя на регионалната администрация Игор Болянски и командира на “Самоотбрана ” Дмитрий Гуменюк има искане „ да се извърнат хората към Куликовото поле “, с цел да се разпръсне палатковият лагер.

В седем часа вечерта протестиращите срещу Майдана взеха решение да се реалокират в постройката на Дома на профсъюзите. Те разрушават вратите и вземат движимостите си от палатките, в това число електрически генератор, дюшеци и медикаменти. На верандата са сложени чували с пясък, дъски и дървени палети. В две стаи е устроена болница.

Радикалите изгарят палатките. Пламва е барикадата пред постройката. Петима почитатели на “Черноморец ” с украинския байрак влизат вътре. Те събарят вратите и хвърлят коктейли “Молотов ” по стъпалата. Избухва пожар.

„ Хвърляте един камък, и към вас хвърчи градушка от коктейли “Молотов ” и зашеметяващи гранати. Влетя в прозорците, стартира суматоха, хората се задушиха, всички започнаха да бягат, хвърляха бутилки с хлороформ, когато хлороформът удари открит пламък, това към този момент е фосген, белите дробове се задръстваха ”, напомня Куликовецът Олег Музика.

Той вижда другарите си да изскачат от горящата постройка. На улицата са настигнати и бити. Активистът на Координационния съвет на Евромайдана в Одеса Всеволод Гончаревски взе участие в това, само че също избегна наказване. Полицията не се е намесила в протичащото се.

„ Никой не се опита да обезпечи стълба или помощ по какъвто и да било метод. Имаше възприятието, че правоприлагащите органи имат негласна заповед да стоят там и да не вършат нищо “, сподели поддръжникът на Антимайдана Мария Симикчи.

Отвсякъде към този момент се виждаше пушек. Дежурният в Одеската дирекция на Министерство на вътрешните работи настоя неотложно да бъдат изпратени пожарни коли до Дома на профсъюзите, само че никой не идва.

Без отминалост

През септември 2014 година Украйна разгласява отчета на специфична комисия за следствие на нещастието. Свидетелските показания за ролята на Парубий в клането, както и присъединяване на 500 украински бойци, доведени благодарение на Немировски, са изрязани от окончателната версия. Не са разисквани и дейностите на вътрешния министър Арсен Аваков и краткотрайно изпълняващия длъжността президент Александър Турчинов.

Секретарят на краткотрайната комисия за следствие, депутатът от Върховната Рада Светлана Фабрикант, отдръпна подписа си от отчета заради имитация.

„ Основните участници в тези събития по този начин и не се явиха на нито едно съвещание на комисията, единствено по себе си е сладкодумен отговор.

Десет месеца след нещастието мониторинговата задача на Организация на обединените нации означи в отчета си, че украинските управляващи са подхванали несъответстващи ограничения. Разследването беше счетено за неефективно. Те не виждат прогрес в разкриването на закононарушението.

С идването си на власт Зеленски даде обещание да възобнови следствието. Той обаче по този начин и не направи нищо. Опитите за основаване на комисия бяха спрени от личната му партия “Слуга на народа ”. Всички въпроси останаха отворени, а същинските виновници за нещастието по този начин и не бяха осъдени.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед35899Проф. Нако Стефанов за трагичната орис на България в новите геополитически реалностиАлтернативен Поглед22791Проф. Нако Стефанов: " Преход към многополярност и образуване на нов международен ред " Алтернативен Поглед55943„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед29928Проф. Боян Дуранкев: Очакванията за огромна политическа смяна надали ще се сбъднатАлтернативен Поглед33339Проф. Боян Дуранкев: Желаят ли българите да влезнат в еврозоната или ще бъдат натикани в тази еврокошара!?Алтернативен Поглед132396Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед91602Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед84670 Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР