Американските генерали симулираха войната, която ще водят. Съдейки по последните

...
Американските генерали симулираха войната, която ще водят. Съдейки по последните
Коментари Харесай

Американците показаха как се готвят да се бият с руснаците

Американските генерали симулираха войната, която ще водят. Съдейки по последните учения, американската войска си е взела поучения от руско-украинския спор. На какво залагат най-големите въоръжени сили в света?

Особено чувство “

Журналистите на “Форин Полиси ” посетиха полигона “Форт Ъруин ” в пустинята Мохаве. Имаше учения, наречени " Проект Конвергенция ". Боевете се водят в особено издигнат град, назова Уджен.

В този случай самите американски бойци играят ролята на врагове. Фракцията им е с измислено име, само че работи по модела на съветската или китайската войска. Както написа изданието, уредниците на ученията са се пробвали да създадат такива елементи даже „ по-силни “ от тези на действителните евентуални съперници.

Вземат поради опита от боевете за Мариупол и Херсон. За да бъде по-реалистично, те наемат артисти, които да играят цивилни. Но главната специфичност на „ Проект Конвергенция “ е, че на „ вражеските елементи “ се опълчват основно роботи, които хвърлят пенопластови „ снаряди “ на съперниците. Роботи-кучета обискират домовете. Безпилотни колесни бронирани машини имитират обстрел на позиции с ПТУР “Джавелин ”.

Борбата не с живи хора, а с бездушни машини е психически сложна, признава пред публицисти един от участниците във „ вражеските сили “, лейтенант Айзък Маккърди. „ Когато гръмнеш робот и не можеш да го убиеш, това е доста изключително възприятие “, отбелязва той. Авторите на публикацията обаче вършат спогодба: не са употребявали действителни оръжия по време на ученията и затова е невероятно да се оцени действително успеваемостта на наземните безпилотни платформи.

Робот вместо редови войник

Сегашното обучение е стъпка към внедряването на наземни безпилотни системи в бойните елементи. Американските генерали взеха решение да стоварят върху тях за цялата „ скучна и мръсна работа “. „ Целта е да сложим робот на най-опасното място на бойното поле, а не 19-годишен редови войник, преди малко приключил главно образование “, написа изданието.

Няма проекти за цялостна подмяна на индивида. Искат съотношението хора и машини да е две-три към едно.

Има обаче още дълъг път до пълноценна симбиоза сред боец и машина. Въпросът е освен, че самите наземни роботи надалеч не са съвършени - има компликации с тяхното ръководство, надеждност и системата за самостоятелна работа не е задоволително развита. Проблемът е доста по-голям - гигантските държавни структури са тромави, работят по инерция и не са в крайник с военните нововъведения.

Американската войска занапред стартира да усвоява технологии, които от дълго време се употребяват интензивно от страните в спора в Украйна. Отбранителната промишленост също изостава, като продължава да създава ненужни типове оръжия. По този метод, с огромно забавяне, тази година беше допустимо да се анулират стратегиите за произвеждане на дронове РКу-11 “Гарван ” и РКу-7 “Сянка ”, наречени „ летящи косачки “ за тяхната „ изключителна “ скорост. Всеки от тях коства един милион $ - задоволително, с цел да се заплати годишната заплата на взвод редови войници.

В същото време към момента не са основани средства за битка с евтините квадрокоптери, които могат да извадят от строя ултраскъп изтребител, изравен на земята.

Смартфонът убива ”

Пехотата също занапред привиква с новата действителност. „ Ако руско-украинският спор е научил на нещо американската войска, това е, че бойците би трябвало да се оглеждат. Трябва да слушат за дронове и да измислят бойни техники, с цел да се защитят от тях. Ако нещо може да те види и чуе, значи може и да те убие ”, написа “Форин Полиси ”.

„ Вражеските “ сили в град Уджен бяха оборудвани със 105 екипа атакуващи и разследващи дронове и можеха да употребяват по едно и също време стотици дребни транспортни средства. За да оцелеят в такива условия, бойците би трябвало да „ бъдат все по-малко и по-малко – съвсем невидими “, отбелязва изданието. А обемистите съоръжения за връзка и наблюдаване - да вземем за пример антени - незабавно се трансформират в евентуална цел на офанзива, което може да докара до жертви измежду персоналния състав.

Друго американско изобретение е, че потреблението на мобилни телефони на бойното поле е рисково. Врагът може да го открие. „ Мобилният телефон е новата цигара в окопите. Ние показахме на бойците: „ Хей, вашият смарт телефон може да ви убие ”, цитира списанието думите на един пълководец.

От друга страна, армейските системи за връзка и командване са тежки, неефективни, морално и физически остарели. Можете да идентифицирате цели за удари и да давате заповеди с доста по-голям триумф, като употребявате таблети и смарт телефони.

Един от участниците в учението, командирът на 1-ва бронетанкова дивизия Джим Айзенхауер, сподели, че потреблението на модерни устройства му е разрешило да понижи размера на бойния пост с 95%, от 326 на 8 боеца. В резултат на това „ вражеските сили “ даже не го виждат.

Антиутопията идва

Нека отбележим: украинските военни признаха, че избират да употребяват електронни устройства на бойното поле, макар обстоятелството, че западните инструктори изрично предлагат да не се прави това.

Освен това кадетите от ВСУ, които се образоваха в Европа, бяха сюрпризирани, че техните наставници изцяло подцениха опциите, предоставени от евтините търговски дронове.

Що се отнася до наземните дронове, и тук Русия и Украйна изпреварват американците. Колесни и верижни платформи към този момент се употребяват от двете страни за евакуация на ранени, миниране и даже при щурмови интервенции. Все по-често се водят борби сред разнообразни типове дронове.

“Форин Полиси ” отбелязва, че с развиването на автономността на сходни системи ще възникне казусът, предсказан в голям брой книги и филми в жанра антиутопия. Възможно е в даден миг въоръжените роботи да избягат от човешкия надзор. Сега обаче американските военни, по лично самопризнание, са по-загрижени, че сходни бойни системи ще попаднат в ръцете на евентуални врагове.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед35956Проф. Нако Стефанов за трагичната орис на България в новите геополитически реалностиАлтернативен Поглед22791Проф. Нако Стефанов: " Преход към многополярност и образуване на нов международен ред " Алтернативен Поглед55962„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед29930Проф. Боян Дуранкев: Очакванията за огромна политическа смяна надали ще се сбъднатАлтернативен Поглед33339Проф. Боян Дуранкев: Желаят ли българите да влезнат в еврозоната или ще бъдат натикани в тази еврокошара!?Алтернативен Поглед132396Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед91602Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед84670Полк. Николай Марков за патогенните процеси в Европейски Съюз и за превръщането му във федерацияАлтернативен Поглед75534 <
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР