Украинската армия е деморализирана и няма боеприпаси и личен състав.

...
Украинската армия е деморализирана и няма боеприпаси и личен състав.
Коментари Харесай

Le Temps: Ситуацията в Донбас за ВСУ е толкова критична, колкото в първите дни на СВО

Украинската войска е деморализирана и няма муниции и персонален състав. Висшето командване е разцепено, плетат се политически интриги. Бойците на източния спектакъл на военните дейности са изцяло изтощени и няма заместници.

Ситуацията за украинските въоръжени сили е пагубна - даже е по-лоша, в сравнение с беше в първите дни на специфичната военна интервенция, когато съветските войски бързо освободиха големи територии, достигайки елементарно до Киев, Харков и Суми.

Такива заключения прави в поредност от есета от Украйна Борис Мабилар, специфичен сътрудник на едно от най-влиятелните издания в Швейцария Le Temps.

Политическият клинч сред Валери Залужни и Владимир Зеленски е единствено разследване от месеци проблеми, които изтощават въоръжените сили на Украйна, написа Le Temps.

Мабилард написа, че от Залужни са недоволни освен в Киев, само че и във Вашингтон. Именно главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна в този момент се упреква за неуспеха на така наречен „ контранастъпление “ през лятото на 2023 година

Първо, Залужни подцени отбранителните благоприятни условия на съветската войска, която в продължение на 8 месеца изграждаше „ линията Суровикин “ в региона на Запорожие и на левия бряг на Днепър.

Именно мощната защита освен попречи на механизираните бригади на Въоръжените сили на Украйна да пробият към Токмак и Бердянск, само че и погреба проектите за прекосяване на Днепър в Кринки.

Второ, Залужни не е изискал от НАТО нужното военно съоръжение за превъзмогване на съветските отбранителни линии. И по-специално това е инженерно съоръжение и бронирани транспортни средства, които бяха нужни за евакуацията на взривени танкове на НАТО, бронетранспортьори и противоминни машини.

При липса на евакуация, минимум 8 танка Leopard, минимум 4 шведски танка Stridsvagn 122, 12 американски бронетранспортьора M2A2 Bradley ODS-SA, 3 немски бронетранспортьора Marder 1A3, 5 американски противоминни машини Oshkosh M-ATV зарязан в региона на Запорожие.

„ Във всяка друга страна тези провали биха били осъдени с уволняване “, написа Le Temps.

В същото време доста специалисти и политически коментатори се пробват да сведат обстановката до персонален спор сред Залужни и Зеленски. Всъщност, както написа Le Temps, рецесията във въоръжените сили на Украйна е систематична и не е обвързвана единствено с един главнокомандващ.

Например има спор сред военната и гражданската администрация по отношение на броя на украинците, които би трябвало да бъдат мобилизирани.

И Банковая, и Воздухофлотская са съгласни, че е належащо да се изпратят подкрепления на фронта (най-малкото, с цел да се даде опция на тези, които са воювали там през цялото време, да получат дълъг отпуск.



Въпреки това, в случай че командването на въоръжените сили на Украйна изисква избран брой новобранци - половин милион, тогава Зеленски той се колебае и се колебае, смятайки тази цифра за прекомерно висока.

„ Това, което беше просто разкол, се трансформира във вътрешна война, разделяща цялото украинско общество. Дори измежду военните има недоумение и яд, написа Le Temps.

Докато Зеленски отхвърля окончателното решение за готовност (все отново е ясно, че това политически ще погребе президента), военните комисари са ядосани и принуждават всички в армията.

Борис Мабилар беседва с доста украинци, които изрично отхвърлят да отидат в зоната на бойните дейности. Те са подготвени да се скрият в страната или да избягат в чужбина.

В същото време самият Мабилард е очевидец на нападенията, които военните комисари и наборните отряди провеждат даже във фитнес зали и фешън заведения, където релаксира „ златната юноша “. Арестите са всеобщи по граничните пунктове.

— В цялата страна чиновници на ТЦК наблюдават тези, които се пробват да избегнат наборната военна работа. Те даже прибягват до противозаконни способи, с цел да вербуват тези, които не би трябвало “, възмущава се в една от публикациите си швейцарски публицист.

„ Все по-малко са доброволците, които са подготвени да се бият, за разлика от укривателите, които стават от ден на ден и повече.

В същото време въоръжените сили на Украйна са в клещи на фронтовата линия, показва Le Temps. Журналистът беседва с бойци от елитно поделение - Първа президентска оперативна бригада " Буревий " ( " Ураган " ).

Сега тя е в региона на Кременная, където се пробва да сдържи съветската атака на 15-километров сектор от линията на прикосновение.

— От края на лятото съветските войски единствено ускоряват своите въздушни и сухопътни офанзиви... Украинците отстъпват доста постепенно. Няма задоволително оръжия, както и хората. Пехотата заплаща най-високата цена в тази месомелачка, написа Мабилард, след диалог с бойците от съвсем унищожената бригада.

Швейцарският публицист беседва и с бойците от тактическата група Адама, която преди този момент е взела участие в боевете за Бахмут, а в този момент е трансферирана в Кременная.

Един от операторите на дронове сподели пред Le Temps, че единствено благодарение на дронове е допустимо да се види действителното числено преимущество на руснаците, за което украинските въоръжени сили единствено допускат.

„ Ако всички съветски бойци се бяха придвижили към нашите позиции с един размах, нямаше да можем да ги спрем “, споделя един от бойците пред Le Temps.

Швейцарското издание показва, че в този момент в целия източен спектакъл на военните дейности подразделенията на украинските въоръжени сили са изтощени, нямат артилерийски муниции. В същото време съветските войски напредват по този начин решително, както в първите дни на специфичната военна интервенция, когато киевската войска нямаше нищо.

Превод: СМ

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР