Украинска и руска делегация могат да се срещнат на украинско-беларуската

...
Украинска и руска делегация могат да се срещнат на украинско-беларуската
Коментари Харесай

Войната в Украйна (обобщение към 18 часа на 27 февруари 2022)

Украинска и съветска делегация могат да се срещнат на украинско-беларуската граница. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски, след диалози с беларуския му сътрудник Александър Лукашенко. По-рано Зеленски отхвърли диалози на територията на Беларус, защото съветската инвазия идва и оттова.

Заради съветската военна експанзия Украйна подаде тъжба против Русия до Международния съд на Организация на обединените нации в Хага. Не стихват и бойните дейности на украинска територия. Правителствените сили са възвърнали надзор над град Харков, откакто по-рано руснаците оповестиха, че са влезнали в града.

84 страни и 13 интернационалните организации поддържат публично Украйна в управляваната от Киев анти-путин коалиция, съобщи външният министър Дмитро Кулеба. Той регистрира позитивния резултат от глобите и изолацията, наложени на съветския президент. Призова обаче, че дейностите и глобите би трябвало да продължат, до момента в който Русия изтегли силите си от Украйна. Няма обаче знак, че Русия ще спре нападателните си дейности, съобщи Кулеба.

Той съобщи на конференция, че Киев няма да капитулира при договаряния с Русия.

Украйна е възвърнала надзор над втория по величина град Харков, заяви регионалният шеф Олех Синегубов. " Контролът над Харков е напълно наш! Въоръжените сили, полицията и отбранителните сили работят, а градът се прочиства изцяло от врага ", написа в " Телеграм " Синегубов.


По-рано беше обявено, че съветски сили са влезнали в Харков. Имаше информация и за улични боеве в града, а управляващите предизвестиха за заплаха от екологична злополука поради взривен през предходната нощ газопровод. Операторът на газопровода в Украйна обаче заяви, че преносът на съветски газ до Европа през Украйна не е бил пресечен, защото газопроводът не е бил развален от гърмежите. Харков е подложен на непрекъснати бомбардировки, описа пред Българското национално радио проф. Михаил Станчев, който живее в града и преподава в тамошния университет:

Около столицата Киев офанзивите продължиха и денем. Кадри демонстрират пламъци и дим, след съветски ракетни удари покрай града предходната нощ. При един от ударите е бил запален петролен терминал в град Василков, югозападно от столицата. Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че няма съветски войски в града. Властите в столицата подредиха на жителите да останат на закрито до понеделник сутринта. Хиляди хора спят в бомбоубежища и метростанции, до момента в който други взеха от оръжията, популяризирани от управляващите, с цел да оказват помощ за отбраната на града.

Съветник на украинския президент съобщи, че Украйна управлява територията на запад от Киев, а съветските войски не напредват на юг. " Те изгубиха самодейността и в този момент не са в положение да продължат дейни военни дейности “, счита Алексей Арестович.

Над 210 украински цивилни жители са били убити, а над 1100 ранени след нахлуването на Русия, оповестиха управляващите.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР