Ухажването приключи! Време е за изтръскването. Всички знаят, че преди

...
Ухажването приключи! Време е за изтръскването. Всички знаят, че преди
Коментари Харесай

,,Промяната“ в действие! Караджов: Щяхте ли да ги подкрепите, ако знаехте, че ви готвят този удар?

Ухажването завърши! Време е за изтръскването.
Всички знаят, че преди избори се лъже най-вече. И че сметката може да се забави, само че сигурно няма да се не помни. В случая това се случи за рекордно малко време – още в понеделник, след балотажа, кабинетът утвърди, а министърът на финансите внесе в Народното събрание предложенията за промени в данъчните закони.
Факт е, че част от тях бяха препоръчани за наложителното по закон публично разискване. И бяха подложени на разгромяваща рецензия от специалисти от разнообразни сфери. Не че това впечатли финансовия министър, който си ги внесе в Народно събрание в първичния тип. Това надали е изненада за някого! Както си споделя – говорете си, не ми пречите.
Факт е обаче и че непопулярни текстове бяха „ спестени “ и „ сервирани “ едвам след локалните избори. И това надали е инцидентно. Колко души щяха да поддържат ППДБ, в случай че ръководещите почтено бяха споделили, че имат желание внезапно да вдигнат локалните налози? Защото под почтената концепция за от време на време осъвременяване на данъчните оценки се крие тъкмо това. За последно данъчните оценки са променяни през 2008 година, а парцелите нарастнаха фрапантно от този момент. Съответно – ударът върху всяко семейство с жилище ще е впечатляващ. Отделно – това подвига автоматизирано и такса боклук.
Лицемерието обаче е по-малкият проблем. По-големият е, че за първи път от много години внезапно се подвигат налози и осигуровки (с приравняването на гражданските контракти с трудови и облагането на нови групи жители като билкари и гъбари) и се развързват ръцете на Национална агенция за приходите по свое убеждение да третира документи (да преценя дали един контракт е цивилен или трудов), което единствено по себе си е причина за корупция. Има и искрено лобистки текстове (запазва се 9% Данък добавена стойност за ресторантьорите, освобождават се от налози предаващите скрап и се признават 10% разноски на търгуващите с криптовалути), нагли ПР хрумвания (уж приспадане на налози против касови бележки, при което за всеки 100 лева би трябвало да харчиш най-малко по 20 000 лева на месец) и безусловно идиотски хрумки (облагане на бакшишите).
Целта на този финансов мишмаш е най-малко нещо да мине, та нима закърпим изтърбушения от всякъде бюджет. Защото там нещата към този момент са пагубни – събираемостта на налозите пада, парите по Плана за възобновяване не се виждат, а разноските стремително порастват. Сметките могат да се вържат единствено със солидно изтръскване на жителите и фрапантно нарастване на външния дълг. Едното към този момент се случва – съвсем всеки месец МФ емитира дълг, който ще плащаме всички ние. Дали ще се случи другото, към момента зависи от Народното събрание.
От Facebook профила на депутата от Има Такъв Народ Гроздан Караджов
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР