Уестърн на Валеска Гризебах - копродукция между Германия, България и

...
Уестърн на Валеска Гризебах - копродукция между Германия, България и
Коментари Харесай

"Уестърн", филм за немски строителни работници в България, е в тройката за наградата "Лукс"

" Уестърн " на Валеска Гризебах - копродукция сред Германия, България и Австрия, чието деяние се развива у нас, продължава в конкуренцията за европейската кино премия LUX ( " Лукс " ), стана известно през днешния ден. Филмът бе един от три с българско присъединяване, селектирани в десетицата за наградата, само че единствен попадна във финалната тройка. Това значи, че ще бъде преведен и субтитриран на всички езици на Европейски Съюз и показан гратис в страните от съюза през есента.

" Уестърн " споделя за група немски служащи, които вземат участие в построяването на хидроелектроцентрала в отдалечено, непознато за тях място с непозната просвета. С препратки към класическия род на филмите за каубои и индианци той преглежда тематиките за икономическата миграция и интеграцията, пишат от Европейския парламент.

Филмът, трети за Гризебах, бе в състезанието " Особен взор " на Кан. Той е продуциран от Марен Аде режисьорката на оскаровия " Тони Ердман " (миналогодишния притежател на " Лукс " ), а братя Чучкови са българските копродуценти. Сниман е в Западните Родопи, напълно покрай гръцката граница.



Филмът ще се състезава с френския Beats per minute ( " Удари в минута " ) на Робин Кампийо, за деятели за повече средства и видимост на битката със СПИН при започване на 90-те години на предишния век и скандинавския Sami Blood на Аманда Кернел, за младо момиче от коренното население на полуострова Саами, което се бори с дискриминирането против народа си.

Голямата премия " Лукс " се връчва от евродепутатите за филми, които предизвикват разговора, разнообразието и европейските полезности, и ще бъде оповестена на 15 ноември. След прожекциите на филмите с гласоподаване ще бъде избрана и премия на публиката.

Двете други български номинации в десетката бяха " Слава " - вторият филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, чийто " Урок " бе в тройката през 2015 година и българо-белгийската копродукция " Белгийският крал ". От конкуренцията отпадна и носителят на второ място от Берлинале " Другата страна на вярата " на Аки Каурисмаки, за бежанската вълна.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР