“Уембли“ – меката на футбола. Домът на футбола. Мит за

...
“Уембли“ – меката на футбола. Домът на футбола. Мит за
Коментари Харесай

Шахид Хан – Американска мечта

“Уембли “ – меката на футбола. Домът на футбола. Мит за епохи и генерации.
Славата на Англия и Лондон напълно скоро ще премине в пакистански ръце. Шахид Хан, американският милиардер, е пред завършване на договорката с Футболната асоциация. Общата сума е 1 милирд паунда! Казано в родна валута – 2 221 475 806 лв.!

Историята на Хан е за елмаз в боклука, който преизпълнява американската фантазия. Още на 16 години напуща родния Пакистан, с цел да мие чинии за по 1 $ на час. Когато влезнал в Страната на неограничените благоприятни условия, той имал едвам 500 $ в джоба. Днес е на 217-о място в класацията на списание „ Форбс “ за най-богатите персони в света.

Хан е роден през юли 1950 година в град Лахоре. Майка му е професор по математика, а татко му се занимавал с частен бизнес, като произвеждал съоръжение за разнообразни експедиции. Рано-рано дребният Шахид посочил усет към покупко-продажбите, който наследил от татко си. Като дете се научил да поправя остарели радиостанции и да ги продава.

Голямата му пристрастеност постоянно е била спорта. Много дни прекарвал на стадион „ Лахоре “, с цел да гледа крикет – най-любимата на пакистанците игра. Известен е, че нито един път не си купил билет. Влизал след първата пауза за чай, когато охранители към този момент липсвали.

Така на 16 години татко му съумява да събере средства, с цел да го изпрати в университета в Илиноис, където почнал да следва за инженер. Спял на легло, за което плащал по 2 $ на вечер. Първата му публична работа била в ресторант, където миел чиниите за по $.

Съдбата на Хан обаче бе начертала друго. Изключително умното момче бил отличникът на випуска и почнал да работи в автомобилната компания „ Флекс Енд Гейт “. След 13 години в Съединени американски щати към този момент спечелил толкоз доста пари, че изкупил компанията за 800 000 $. В началото се договорил с японския авто производител „ Тойота “ за аварийни елементи. А през 1989 година се трансформирал в единствения им снабдител.

През 2012-а „ Флекс Енд Гейт “ произвеждала елементи за 2/3 от колите и камионите в Съединени американски щати. Продажбите стигнали 3,5 милиарда $. Според „ Форбс “ през днешния ден компанията има 62 завода по света, в които работят 24 000 чиновници. Популярното списание разказва Хан като индивида, извършил американската фантазия.

През 1991 година младият предприемач получи паспорт от Щатите. Покрай облагите по този начин и не не помни за спорта. Хан купи 60 % от „ Сейнт Луис Рамс “, тим в професионалната лига по американски футбол. Така след договорката през 2010-а стана и първият от етническо малцинство, който има дял в клуб от най-любимия за локалните почитатели спорт. След още две години финансовата мощност на Хан оказа помощ да изкупи за 770 милиона $ още един отбор – „ Джаксънвил Джагуарс “. Още в първия сезон тимът стигна до плейофите – цел, стояла прекомерно надалеч повече от десетилетие.

Хан обаче не обича единствено американския футбол, а и сокъра. Голямата му фантазия бе да има отбор от Висшата лига. Тя се реализира, когато взе „ Фулъм “ от различен милиардер – Мохамед ал Файед. Цената му бе към 200 милиона паунда. „ Перфектният тим в съвършеното време – сподели тогава Хан. – Искам да знаят всички, че не се усещам притежател на „ Фулъм “, а съм чиновник на неговите почитатели. “

За злощастие първият сезон на някогашния клуб на Димитър Бербатов приключи с изпадане. Сега има късмет да се завърне в елита, по-вероятно през баражите. Най-важното му попълнение се оказа Славиша Йоканович, някогашният треньор на „ Левски “.

Ако приключи пазаруването на „ Уембли “, доста евентуално Хан да сътвори първия професионален клуб по американски футбол, който да е отвън територията на Щатите.

Бизнес начинанията на Хан не се лимитират дотук. През 2016-а той взе баровския хотел „ Четири сезона “ в Торонто за 225 милиона $. Днес положението му възлиза на 7,2 милиарда $! Заедно със брачната половинка си Ан, с която се срещна в далечната 1977-а, имат две деца. Семейството има суперлуксозна яхта, дълга 312 метра, която коства 180 милиона $. Освен това има и три самолета.

„ Уембли “ ще бъде №1

„ Искам „ Уембли “ да е най-великият стадион на планетата – сподели 67-годишният Шахид Хан. – Искам да е отворен за най-различни типове спорт. Там би трябвало почитателите да се забавляват. Бил съм доста пъти на трибуните на „ Уембли “. Това е емблематично, свещено място. Дори когато моите „ ягуари “ бяха в ужасяваща форма, представянето на „ Фулъм “ ми даваше наслада. Виждам какво е да играеш вкъщи. “

Хан разгласи, че ще разреши на „ Челси “ да играе домакинските си мачове на „ Уембли “. Роман Абрамович има тази концепция, тъй като стартира огромна реорганизация на „ Стамфорд Бридж “, чийто потенциал ще бъде повишен с 20 000 места. На „ Уембли “ ще останат всички обичайни за британския футбол финали. В последните години много мачове от NFL по американски футбол се играха на арената за разпространение на спорта.

ЗА НЕГО

Абсурдно е да му дадат „ Уембли “
Не мога да допускам, че Футболната асоциация е подготвена да продаде “Уембли ” на Шахид Хан. Това е стадион, прочут на всички места по света и вечно би трябвало футболната асоциация да го има. Има и различен метод да се завоюват пари.
Гари Невил, някогашен
британски национал и помощник-треньор в националния тим

Не виждам проблем
Не мисля, че е някакъв проблем Шахид Хан да купи “Уембли ”. Старият стадион не беше на асоциацията, а там само Англия стана международен първенец през 1966 година. Много по-важно е къде парите на Хан ще бъде вложени, в сравнение с дали би трябвало да се реализира договорката. Той е човек, който има спортно сърце.
Гари Линекер,
някогашен национал на Англия

Този стадион е на хората, а не на Хан
“Уембли ” е домът на футбола. Меката на британския футбол. Всеки последовател желае най-малко един път в живота си да отиде на “Уембли ”. Той принадлежи на хората, на техните деца, на техните внуци, на техните правнуци. “Уембли ” е най-великият стадион и е на всеки, който най-малко един път си е купил билет за мач там.
Кен Бейтс, някогашен притежател на “Челси ” и някогашен президент на остарелия “Уембли ”.

Парите на Хан могат да се влагат мъдро
Мисля, че Футболната асоциация има всички учредения да се съгласи на договорката с Шахид Хан. Неговите пари могат да се влагат мъдро. Доколкото разбрах, националният тим на Англия ще продължи да играе на “Уембли ”, което не е проблем. Аз съм огромен почитател на стадиона.
Рой Ходжсън,
някогашен народен селекционер на Англия
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР