Учредителният комитет на Асоциацията на писатели от Югоизточна Европа -

...
Учредителният комитет на Асоциацията на писатели от Югоизточна Европа -
Коментари Харесай

Писатели от Югоизточна Европа правят асоциация

Учредителният комитет на Асоциацията на писатели от Югоизточна Европа - SEE Writers, провежда първата си публична среща в София на 2 ноември от 11 ч. в Българския културен център на ул. " Веслец " 13.

Писатели и представители на организации от Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Италия, Косово, Молдова, Румъния, Северна Македония, Сърбия, Турция, Украйна, Хърватия, Черна гора вземат участие в учредяването на асоциацията с неправителствена цел, чиито основатели са Захари Иванов (България) и Радомир Андрич (Сърбия). Дейността й ще дава отговор на хуманните литературни полезности и обичаи на Европа. SEE Writers ще спомага за обмяна на опит в региона на литературата и всички други области на културата; ще провежда срещи на писатели, фестивали, взаимни събития на страни както в границите на Европейския съюз, по този начин и отвън него; ще издава и спомага за издаване на творби на членовете на асоциацията (антологии, сборници, самостоятелни авторски книги, списания и др.) в електронен вид и на книжен носител; ще учреди награди за другите литературни жанрове; ще построи интерактивна онлайн платформа, сплотяваща всички членове на асоциацията и дейци на културата, която да разрешава разпространение на литературните произведения, шерване на хрумвания, вести и отзиви, както и ще провежда и организира онлайн начинания.

Учредители на асоциацията са Стефан Чапалику (Албания), Предраг Белошевич (Босна и Херцеговина), Христо Бойчев, Георги Гълов, Захари Иванов, Здравка Евтимова (България), Макис Цитас, Ерика Атанасиу (Гърция), Лука Чедрола (Италия), Фахредин Шеху (Косово), Аркадие Сучевяну, Нико Стоянов (Молдова), Йордан Плевнеш, Катица Кюлавкова (Северна Македония), Мирча Дан Дута, Питър Срагер (Румъния), Бранко Ристич, Йеремия Лазаревич, Радомир Андрич (Сърбия), Ахмет Емин Атасой, Гюней Йозкълънч, Хелми Хаша, Якуп Юмероглу (Турция), Ана Багряна, Виктор Мелник, Михайло Сидоржевски (Украйна), Милорад Попович (Черна гора), Надежда Чачинович (Хърватия).

По време на първата среща премиерно ще бъде показана антологичната книга " Балкански писатели " с творби от всичките писатели-учредители. Много от тях са оповестени на родния им език - турски, гръцки, български, други - с преводи от британски. Ще бъде открита галерия с илюстрации на книги на издателство " Световете ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР