Учреденият вчера Национален щаб за коронавируса има изключителни правомощия. Работа

...
Учреденият вчера Национален щаб за коронавируса има изключителни правомощия. Работа
Коментари Харесай

Дали супер правомощия на щаба срещу заразата

Учреденият през вчерашния ден Национален щаб за ковид има изключителни пълномощия. Работа на щаба е при нужда да предложи даже анулация на проведени събития. Нямаме регистриран ковид, всичко което се прави все още, е да сме готови за възможна зараза, нагледно казано "да не ни изненада зимата ", заяви пред Нова телевизия генерал-майор Венцислав Мутафчийски, шеф на ВМА и ръководител на щаба.

Да не се пътува там, където има регистрирани случаи, да се следват препоръките, които всеки миг ще излязат на листовки, да се лимитират обществените събирания, посъветва генералът.

Камерите, които наблюдават за температурата на преминаващите границите, не се разграничават по нищо от елементарните камери за наблюдаване. Правилното държание на човек, който не е посочил признаци на зараза при идването, само че се появяват по-късно и има подозрение за заразяване с новия ковид, е първо да се обади на персоналния си доктор или да се свърже с оповестения от Здравното министерство телефон за въпроси, сподели ръководителят на националния щаб.

Вирусът е нестабилен във външна среда, тъй че няма данни за заразяване от артикули от Китай. Но както в целия свят, и у нас ще се търсят всички контакти на човек със подозрение за вируса.

Как да се разграничи инфекцията от ковид и грип? Симптомите са идентични, само че за подозирането на зараза има огромна разлика сред вдигнал температура, който не е пътувал в чужбина, или индивидът е бил в Китай или Италия и подвига температура, изясни проф. Мутафчийски.

Средно за седмица 5000 души се прибират със аероплан от Италия, евентуално още толкоз през сухопътните граници. Добре е да се изолират при подозрение. Съединени американски щати има доста строга система за предварителна защита - всички, които се връщат от Китай се настаняват без ангажименти в медицински военни бази за 14-дневно наблюдаване, по тази причина болните там не са доста.

Възможно е човек да се болести посредством съдове за хранене или с пари, по които има COVID-19. Засега у нас няма случаи тъй че единствено теоретично се разискват тези въпроси.

Няма одобрено лекуване. В болнично заведение се ползват медикаменти за грип, от време на време в композиция с някои медикаменти за СПИН, изясни началникът на щаба.

На въпрос на лекари има ли задоволително защитни средства в лечебните заведения, ген. Мутафчийски отговори, че са обезпечени към 8000 комплекта костюма и специфични маски с очила.

Паниката не би трябвало да стига до евакуиране на магазини, просто би трябвало да се съблюдават предложените ограничения за профилактика, посъветва шефът на щаба.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР