Учителите, преболедували COVID-19, ще имат право на допълнителни профилактични прегледи

...
Учителите, преболедували COVID-19, ще имат право на допълнителни профилактични прегледи
Коментари Харесай

МОН ще плаща допълнителни профилактични прегледи за учителите след COVID-19

Учителите, преболедували COVID-19, ще имат право на спомагателни профилактични прегледи и съвещания отвън обезпечените в границите на наложителното здравно обезпечаване. Това е заложено в Националната стратегия „ Профилактика и рехабилитация на педагогическите експерти “, която беше оповестена за публично разискване през днешния ден, заяви Българска национална телевизия.

За прегледи на 12 000 учители са планувани 180 000 лв.. Профилактичните прегледи ще са свързани със сърдечно-съдови, стомашно-чревни, чернодробни, бъбречно-урологични, ендокринни, гинекологични, андрологични и кожни болести, заболявания на централната и периферната нервна система, на дихателната система, на опорно-двигателния уред и на очите.

Прегледите ще се заплащат от просветителните институции, а Министерството на образованието и науката ще им възвърне до 15 лв. от цената на направения разход.

Предвидени са също 200 000 лв. за рехабилитация на 2000 учители по програмата на Национален осигурителен институт. Те би трябвало да имат открита диагноза, записана в направление от персонален или лекуващ доктор. Рехабилитацията ще се обезпечава за 10 групи болести. На всеки включен участник ще се възвръщат 100 лв. от направените разноски.

Програмата обгръща заетите в системата на предучилищно и учебно обучение учители, шефове и други педагогичен експерти. Тя е ориентирана към поддръжка и запазване на здравето им посредством действия за дейна профилактика и рехабилитация на най-често срещаните болести.

Провеждането на профилактика и рехабилитация ще помогне за възстановяване на здравния статус на учителите и другите педагогичен експерти, за подсилване и повишение на работоспособността им, изключително след пандемичните 2020 и 2021 година Така ще се подсигурява задържане на по-опитните учители и другите педагогичен експерти в предучилищното и учебното обучение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР