Училището в родопското село Осиково (Смолянска област) се посещава само

...
Училището в родопското село Осиково (Смолянска област) се посещава само
Коментари Харесай

Училище в Родопите само с един ученик

Училището в родопското село Осиково (Смолянска област) се посещава единствено от един възпитаник. По документи учебното заведение се води затворено от тази образователна година, само че в постройката продължава да учи единствената ученичка в селото - четвъртокласничката Емилия, показват от кметството.

Преподава й някогашната директорка на закритото образователно заведение Маруся Шуменска, която към момента не се отхвърля от концепцията, че то може да бъде съхранено в бъдеще като климатично учебно заведение.

Ученичката е записана в най-близкото до Осиково учебно заведение в Девин, само че учи в класните стаи в родното си село. С преподавателите от Девин се свързва по интернет, освен поради пандемията.

За да посещава учебно заведение, през идващите години фамилията на Емилия би трябвало да напусне селото, изясняват от кметството. Родителите на последната ученичка в Осиково към този момент нямат опция да се реалокират в населено място с учебно заведение, тъй като имат бебе, изяснява кметът Велин Палигоров, представен от Българска телеграфна агенция.

Закритото към този момент учебно заведение в Осиково е било със статут на предпазено в продължение на години, само че след продължаващата миграция на младото потомство, затварянето на класните стаи заради липса на възпитаници става неизбежно.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР