Училища, университети и неправителствени организации ще могат да кандидатстват с

...
Училища, университети и неправителствени организации ще могат да кандидатстват с
Коментари Харесай

ЕС дава до 196 000 лв. за повече висшисти от уязвими групи

Училища, университети и неправителствени организации ще могат да аплайват с планове, които предизвикват младежи от уязвими групи да завършат висше обучение. Одобрените оферти ще бъдат финансирани със суми от 100 000 до 196 000 лева. Това е заложено в критериите за асортимент по интервенцията „ Подкрепа на уязвими групи за достъп до висше обучение “ на оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ 2014-2020 година, които са оповестени за публично разискване, оповестяват от МОН.

Проектните оферти могат да поддържат възпитаници от уязвими групи да завършат междинното си обучение и да продължат да учат в университет. Ще бъдат подпомагани също сполучливата интеграция и адаптиране в университетския живот на студенти-първокурсници от уязвими групи.

Сред дейностите, които могат да се финансират, са да вземем за пример спомагателни образования на възпитаници от уязвими групи от втори гимназиален стадий, с цел да положат сполучливо наложителните и спомагателните държавни зрелостни изпити и да аплайват в университет. На гимназистите ще се дава еднократна финансова помощ за покриване на разноските за кандидатстудентски такси, за пътешестване и нощувка при явяване на изпитите в университет. Ще се отпускат еднократни суми за семестриални такси и настаняване за първата академична година в границите на плана.

С европейски средства може да се обезпечат ментори за първокурсниците от уязвимите групи. Те ще извършват функционалностите на наставници, подпомагащи акомодацията и социализацията на новите студенти. Те ще ги ориентират в академичната среда, ще поддържат и наблюдават присъединяване им в просветителния развой – постоянно присъединяване в образователните занятия през първата година и други

Проектът на методологията е оповестен в раздел на страницата на Изпълнителна организация „ Програма за обучение “. До 12 октомври 2021 година (включително) заинтригуваните страни могат да изпращат оферти и мнения до Управляващия орган на програмата на електронен адрес:. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР