Училища могат да бъдат затваряне, ако вътре не се спазват

...
Училища могат да бъдат затваряне, ако вътре не се спазват
Коментари Харесай

МОН ще затваря училища, ако не се спазват мерките


Училища могат да бъдат затваряне, в случай че вътре не се съблюдават прецизно противопедимичните ограничения. Това предизвести просветният министър проф. Николай Денков на конференция, обвързвана с целите на МОН през мандата на второто служебно държавно управление.

Образованието в изискванията на пандемия е първата задача на министерство. Към момента едвам 0,71%, от учителите са карантинирани, а учениците са 0,44%. 32% пък са имунизираните учители, а малко над 2% са имунизираните възпитаници, демонстрира статистиката на МОН.

Плавното повишаване на новите случаи на ковид в страната към момента не е обезпокоително, съобщи просветителният министър. Той добави, че се следи епидемиологичният резултат след започването на образователната година.

Знаете, че обстановката е тревожна в страната. Има опция за преместване на случаи от отвън учебните заведения към учебните заведения посредством учителите, посредством децата. Ние следим всеки ден какво се случва. В момента имаме гладко повишаване на случаите, което към момента не е обезпокоително, сподели проф. Денков.

Приоритет остава обезпечаването на задоволителен бюджет за обучение за идната година, сподели министъра, който смени двама от заместниците си - отговарящите за научната активност и европейските стратегии.

Три съществени целта разгласи екипа на министерството за новия мандат.

Успешното начало на образователната година с присъствено образование би трябвало да бъде продължено, като се вземат всички ограничения за минимизиране на риска от епидемиологична вълна и с грижа за здравето на учениците и учителите. Този първи приоритет на МОН в новия мандат ще бъде съществена отговорност на заместник-министър Мария Гайдарова, която остава на позицията си от предходните четири месеца.

През миналия интервал МОН изготви обстоен разбор на резултата от образованието от разстояние в електронна среда и приготви всичко належащо, с цел да обезпечи оптимално продължителни присъствени и безвредни за здравето занятия. Насоките за работа на просветителната система в епидемиологична конюнктура са ясно написани и към този момент се съблюдават, сподели Денков, представен от БГНЕС.

Той изясни също, че осведомителните системи на МОН и Министерството на здравеопазването са свързани и това обезпечава ежедневен достъп до настоящи анонимни данни за броя карантинирани учители и възпитаници. Това пък разрешава да се взимат гъвкави решения за присъствено или онлайн образование на равнище учебно заведение и детска градина. Статистическата информация за броя имунизирани и преболедували преподаватели и възпитаници пък дава опция за по-дългосрочна оценка на риска от разпространяване на болестта в просветителните институции, разяснява проф. Денков.

Той напомни и сериозната подготовка за активирането на междуинституционалния Механизъм за взаимоотношение по обсег, включване и попречване на отпадането от просветителната система, който тази година стартира да работи още от 16 септември.

В идващите няколко месеца би трябвало да стартира подготовка за осъществяването на новите европейски стратегии и планове за обучение и просвета. Само в Националния проект за възобновяване и резистентност и в стратегия „ Образование “ са планувани общо повече от 3,3 милиарда лева за двете сфери. За да бъдат употребявани тези пари дейно, има доста предварителна работа – създаване на насоки за кандидатстване, документи, оценителни процедури и така нататък

Необходима е също разяснителна акция измежду евентуалните бенефициенти – междинните и висшите учебни заведения, научните организации. „ Това ще изисква месеци работа. Ние ще я стартираме, а идващото постоянно държавно управление ще я приключи най-вероятно напролет на идната година “, сподели министърът.

Дейностите по този извънредно значим приоритет на МОН ще се ръководят от нов заместник-министър. Това е Ваня Стойнева - специалист по европейски фондове и стратегии с три мандата като длъжностен заместник-министър по тези въпроси зад тила си. В осъществяването на този приоритет ще вземат участие интензивно също досегашният заместник-министър за висше обучение проф. Генка Петрова и новият заместник-министър за просвета чл.-кор. проф. Константин Хаджииванов, който идва от Българска академия на науките. Служебният екип в МОН ще стартира също подготовка на бюджета за обучение и просвета за 2022 година и на обновената бюджетна рамка в тези сфери за идващите три години.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР