Училища и университети в Иран затвориха врати заради токсичния смог,

...
Училища и университети в Иран затвориха врати заради токсичния смог,
Коментари Харесай

Мръсен въздух в Иран, затварят училища

Училища и университети в Иран затвориха порти поради токсичния смог, обхванал елементи на страната, оповестява Агенция Франс Прес. В столицата Техеран също е регистрирано високо наличие на фини прахови частици, показват локални медии.

Решението събота да бъде разгласен за неучебен ден беше оповестено от заместник-губернатора Мохаммад Тагхизадех, след среща на изключителния комитет по замърсяването на въздуха. Властите вкараха и редица ограничения измежду които ограничаване за придвижване на частни коли по улиците на столицата и възбрана за придвижване на камиони.
Хората с респираторни болести бяха посъветвани да останат по домовете си, а спортните събития навън бяха анулирани. Няма да работят и учебните заведения в северната провинция Алборз, както и в централната провинция Исфахан.

Според специалисти концентрацията на фини прахови частици е 146 микрограма на пространствен метър, което е рисково за здравето равнище. Всяка година поради мръсния въздух в страната се записват близо 30 000 смъртни случаи.

Смогът се чака да се разпръсне над мегаполиса с население от 8 милиона души в понеделник, когато се чака дъждовно време. Замърсяването на въздуха е изключително огромен проблем в Техеран през зимата поради неналичието на вятър, а студеният въздух задържа смога над региона в продължение на дни – събитие известно като термална инверсия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР