Учили са ни, че никой не е по-голям от хляба.

...
Учили са ни, че никой не е по-голям от хляба.
Коментари Харесай

Защо трябва да намалим хляба?

Учили са ни, че никой не е по-голям от хляба. Докато преди няколко десетилетия това беше правилно в напълно дословен смисъл, през днешния ден от ден на ден експерти предлагат да понижим потреблението на самун. Въпреки че не е добре напълно да го изхвърлим от менюто си, би трябвало да ядем по-малко от него.

Тестените произведения са доста вкусни и обичани за множеството от нас. Но в актуалните първични материали и способи на произвеждане се употребяват доста субстанции, които трансформират хляба във нездравословен. За да е дълготраен, по-вкусен и да има добър тип, всеобщият самун е цялостен с набухватели, консерванти, оцветители и подобрители на усета.

Проблемите стартират още при зърното. Съвременните зърнопроизводители отглеждат сортове жито, които дават по-богата годишна продукция и боледуват по-малко. Но тези изгоди са за сметка на питателните качества.

В множеството случаи хлябът е опакован, само че това утежнява качеството му. Ако се опакова в найлон, до момента в който е парещ, това води до овлажняването му и появяването на плесен.

 Хляб

Някои експерти в региона на храненето обръщат внимание на лектините и фитатите, които се съдържат в зърнените и бобовите храни. В хляба се съдържат и двата типа субстанции.

Лектините са протеини, които служат като естествена отбрана на зърното. Те натравят консуматора при прекалено ястие. Според някои специалисти по храненето яденето на доста самун може да докара до приема на повече лектини, които да провокират стомашни раздразнения.

За фитатите се твърди, че попречват или понижават усвояването на някои значими витамини и микроелементи като витамин В3, калий, калций, мед, желязо, магнезий и цинк.

 Филийки

Яденето на самун има неотложно деяние и върху равнищата на кръвната захар. Консумацията на модифицирани въглехидрати води до бързо повишаване на кръвната захар. Организмът дава отговор с повишение на инсулина, което довежда до спадането ѝ. В резултат на това ставаме сънливи и изпитваме потребност от още въглехидрати, с цел да се ободрим. По този метод се въртим в обаян кръг.

Най-често хлябът е подготвен или напълно от пшенично брашно, или го съдържа. То обаче е богато на глутен, който оказва неподходящо влияние освен при хората с глутенова нетърпимост. Повечето хора не усвояват добре глутена, даже и да не са алергични към него. Реакцията може да се прояви освен в червата, само че и под формата на кожни проблеми, мускулни нарушавания, неврологичини и психологични проблеми.

 Плодове

Това не значи да заобикаляме хляба и продуктите с глутен, а просто да понижим потреблението им. Не би трябвало да се отхвърляме от въглехидратите, тъй като изхвърлянето им от менюто ни ще е огромна неточност.

Решението е да ядем по-малко самун за сметка на плодовете и зеленчуците.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР