Учениците в професионални гимназии и паралелки ще имат възможност да

...
Учениците в професионални гимназии и паралелки ще имат възможност да
Коментари Харесай

Подготвят кредитна система за уменията на учениците

Учениците в професионални гимназии и паралелки ще имат опция да натрупат заеми за усвоени умения, с които ще могат да работят на избрани позиции преди още да са приключили и придобили степен на подготовка. Това оповестиха от министерството на образованието. Кредитите ще се дават въз основа на умения за осъществяване на избрани действия от дадена специалност.

Предвижда се те да важат освен за в началото изучаваната специалност, само че и за продължение на образованието по други специалности от същото професионално направление. Системата на трансфер ще разреши и наново включване в професионално обучение на хора, които са отпаднали от просветителната система и желаят да продължат образованието си в същата или в друга специалност.

За рационализация на професионалното обучение ще работят секторни препоръки за уменията. В тях ще се обединят представители на бизнеса, на междинните и висшите учебни заведения, на работодателските организации и синдикатите. Те ще систематизират информацията за потребностите и търсените умения в съответния бранш, ще разработят стандартите по специалностите, образователните и изпитните стратегии, които да отговорят на условията на действителните работни места.

Секторните препоръки ще вземат участие и в актуализирането на листата на специалностите за професионално обучение и образование. Предвижда се също да се разработят и ползват компетентностни профили на учителите, които образоват по специалности.

Системата за струпване и трансфер на заеми ще бъде създадена като част от дейностите по интервенция „ Модернизиране на професионалното обучение и образование, “ част новата стратегия „ Образование. “ Тя се финансира от Европейския обществен фонд и от държавния бюджет.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР