Учениците от пловдивската Арман махала се разпознаха в Есмералда и

...
Учениците от пловдивската Арман махала се разпознаха в Есмералда и
Коментари Харесай

Пловдивска гимназия събира пари за Нотр Дам

Учениците от пловдивската Арман махала се разпознаха в Есмералда и Квазимодо от „ Парижката Света Богородица”. В Професионалната гимназия по кожни произведения и текстил „ Проф. доктор Иван Богоров” започнаха акция за събиране на пари, които да бъдат изпратени за спасяването на катедралата "Нотр Дам " в Париж, заяви "Марица ".

Средствата ще бъдат събрани от ликвидация на чанти, несесери и аксесоари, които децата сами са създали от кожа.

Акцията бе оповестена на старта на Дни на кариерата, които ще оказват помощ на седмокласниците да изберат компетентност.

Решението за благотворителната акция узряло за една нощ, откакто управлението гледало страшните фрагменти по малкия екран вечерта, преди да подреди щанда на гимназията в Центъра за поддръжка на личностното развиване – ОДК – Пловдив.

"Това е покруса за целия културен свят ", сподели шефът на гимназията Михаил Казанджиев. Той напомни, че една от задачите на Виктор Юго за знаковия му разказ „ Парижката Света Богородица” е да накара своите съвременници да осъзнаят цената на готическата архитектура - постоянно подценявана и разрушавана. Училищният шеф откри паралел сред героите в романа и своите ученици от Арман махала. „ Есмералда е циганка, само че единствена подава вода на Квазимодо. А той самият е считан за въплъщение на грозотата, само че носи сърце от обич. Нашите деца също са от ромския етнос, поради което от време на време са подценявани. Искаме да покажем същинската им хубост и в това време да помогнем за възобновяване на катедралата”, изясни Казанджиев.

Той направи спогодба, че финансовият принос на учебното заведение към Фонда за избавяне на „ Нотр Дам” ще е доста непретенциозен, само че смисълът е в жеста на съпричастност и знака на почитание към значимите следи и монументи в историята на човешката просвета.

Директорът прикани освен възпитаници, а и всички пловдивчани да се включат в благотворителната самодейност на школото. Учителите закичиха ревери с лентички, на които е принтиран аспект на потърпевшата катедрала, с цел да изразят своята съпричастност. А учениците пресъздадоха атмосферата на готиката в ревю с модели в този жанр, които сами са основали и изработили.

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР