Учените са открили нови доказателства, показващи, че хората в Северна

...
Учените са открили нови доказателства, показващи, че хората в Северна
Коментари Харесай

Хора са живели в Америка много по-рано, отколкото се смяташе

Учените са разкрили нови доказателства, показващи, че хората в Северна и Южна Америка може да са съществували няколко хиляди години по-рано, в сравнение с се предполагаше, твърди проучване, оповестено в четвъртък в академичното списание Science.

„ Това изследване илюстрира процеса на науката – новите доказателства могат да трансформират дълго защитавани парадигми “, съобщи настоящият шеф на Роки Маунтийн Алисън Шип в изказване в четвъртък.

Древните вкаменени отпечатъци, открити в Националния парк Уайт Сандс в Ню Мексико, демонстрират доказателства, предполагащи, че хората са живели в Северна Америка по време на Последния ледников най-много, който датира от преди към 21 000 до 23 000 години. Учените спорят, по кое време първите хора са се появили в Америка, като някои намират доказателства за живот отпреди към 15 000 години, съгласно списание Smithsonian.

Изследователи от Националния парк Уайт Сандс, Службата за национални паркове, Геологическата работа на Съединени американски щати, Университета в Аризона, Университета Борнемут и Университета Корнел проучват голям брой повърхностни отпечатъци, открити заровени сред пластовете гипсова почва на изсъхнало езеро в парка, който е най-голямото в страната гипсово поле с дюни.

В проучването археолозите са употребявали радиовъглеродно датиране – способ за установяване на възрастта на органичния материал – за разбор на макроскопични семена, открити във вкаменелостите.

Отпечатъците на краката са разказани като „ с добра анатомична формулировка “ с забележими отпечатъци на петите и стъпалата.

Учените са изследвали също детайли от фауната и водния материал в региона, където са открити вкаменелостите, което също е помогнало за оценка и датиране.

„ За разлика от културните артефакти, модифицираните кости или други по-конвенционални вкаменелости, отпечатъците имат главен подтекст на отсрочване и са закрепени върху отпечатаната повърхнина “, се показва в отчета.

Изследователите означават, че точното датиране на първите хора, пристигнали и живеещи в западното полукълбо, към момента е „ нестабилно и оспорвано “. „ Това, което представяме тук, е доказателство за съответно избрани време и местонахождение, когато хората са участвали в Северна Америка “, се споделя в отчета.

Асошиейтед прес отбелязва, че при предходни разкопки в Националния парк Уайт Сандс са открити вкаменени следи от саблезъба котка, вълк, колумбийски мамут и други животни от ледниковия интервал.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР