Учените са открили нова екзопланета изцяло от метал, наподобяваща Меркурий,

...
Учените са открили нова екзопланета изцяло от метал, наподобяваща Меркурий,
Коментари Харесай

Откриха метална екзопланета подобна на Меркурий

Учените са разкрили нова екзопланета напълно от метал, наподобяваща Меркурий, само че с величина близка до тази на Земята.

Новооткритият свят може да помогне да се разбере мистерията на произхода и еволюцията на Меркурий.

Предишни проучвания демонстрират, че Земята, Венера и Марс имат железни ядра, които съставляват единствено една трета от тяхната маса. За разлика от тях, Меркурий е най-вече от метал, с железно ядро, което съставлява към две трети от масата на планетата.

Остава към момента доста неразбираемо, за какво Меркурий се разграничава толкоз доста от скалните си братя и сестри, останалите планети в нашата Слънчева система. Сега откривателите са разкрили версия на Меркурий, която би могла да изясни по-добре историята на един от най-тайнствените светове на Слънчевата система.

Учените са анализирали три планети, обикалящи към звезда, наречена K2-229, която е малко по-студена и малко по-малка от слънцето, която се намира на към 339 светлинни години от Земята в съзвездието „ Дева “. Те са се съсредоточили върху K2-229b, най-близката планета до K2-229, която има орбита 100 пъти по-близо до своята звезда, в сравнение с Земята до Слънцето.

Това е причина температурите денем на K2-229 b да могат да доближат до 2 058 градуса по Целзий, откриват откривателите. За съпоставяне, Меркурий, който има орбита към 2,6 пъти по-близо до слънцето в съпоставяне със Земята, има дневни температури единствено от към 427 градуса по Целзий.

Изследователите са анализирали повтарящи се талази в придвижванията на K2-229, които са в резултат на гравитационното привличане на K2-229 b. Тъй като силата на гравитационното поле на планетата зависи от нейната маса, изследователският екип прави оценка, че масата на най-интересната планета на К2-229 е към 2,59 пъти по-голяма от земната маса. (За съпоставяне, масата на Меркурий е единствено към 5,5% от масата на Земята.)

Чрез разбора на планетата K2-229 b, по време когато минава пред звездата си, учените откриват, че планетата има диаметър към 1,165 пъти по-голям от диаметъра на Земята. В същото време, тази екзопланета е с към 60% по-плътна от Земята.

Ако приемем, че K2-229 b има железна вътрешност като Земята и като другите скалисти планети на Слънчевата система, откривателите са пресметнали, че това железно ядро най-вероятно съставлява малко повече от две трети от масата на екзопланета. Това прави планета K2-229 b да наподобява на голямо гюле, по този начин както и Меркурий.

„ Почти всички дребни планети с ниска маса открити до момента, демонстрираха състав, доста непосредствен до този на нашата Земя. Това бе повода да мислим, че композицията на Земята е типична за планетите, а Меркурий е единственото изключение “, споделя съавторът на проучването Вардан Адибекян, астроном в Института по астрофизика и галактически науки в Порто, Португалия. „ Сега виждаме, че има повече изключения и в случай че броят на тези „ изключения “ се усили, те могат да станат типични. “

Металната конструкция на К2-229 b контрастира мощно с химическия състав на планетата. Това демонстрира, че K2-229 b може да се е трансформирала фрапантно с течение на времето, съгласно откривателите. Може би истинската кора на планетата и част от мантията й са се изпарили заради изключителната й непосредственост до топлината и магнитното поле на нейното слънце, или може би са претърпели великански удар, който е раздрал огромна част от външните й пластове, означават учените.

Приликите сред Меркурий и K2-229 b допускат, че те могат да споделят обща история. В този случай в случай че се знае повече за К2-229, това би помогнало да се знае повече и за образуването и еволюцията на Меркурий и други сходни планети.

„ Нашият екип и няколко други екипи работят доста интензивно, с цел да открият повече такива системи, което най-сетне ще ни помогне да създадем твърдо умозаключение за произхода на Меркурий и сходните на него планети “, сподели Адибекян.

Изследването на екипа е разказано в списание Nature Astronomy.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР