Учените са открили какъв механизъм регулира притока на хранителни вещества

...
Учените са открили какъв механизъм регулира притока на хранителни вещества
Коментари Харесай

Бащините гени карат плода да извлича ресурси от майката

Учените са разкрили какъв механизъм контролира притока на хранителни субстанции към плода от майката. Статия на тази тематика е оповестена в изданието Developmental Cell.

Йонел Сандович и сътрудниците му от Кеймбриджкия университет са провели опити с мишки, в които изследвали въздействието на разнообразни гени върху развиването на ембриона в утробата.
Учени: Човешките ембриони въпреки всичко са уязвими на ковид в ранните стадии на развиване
Американски и английски биолози откриха, че ранните ембрионални кафези са извънредно уязвими на ковид, в случай че частици от него усп...
Прочети повече
С повишаването на плода той се нуждае от от ден на ден хранителни субстанции и това би трябвало по някакъв метод да бъде обявено на майчиния организъм. Хранителните субстанции постъпват в бебето през плацентата - специфичен орган, който е обвързван с бебето посредством пъпната шнур и е закрепен към стените на матката.

Почти всички многоклетъчни организми имат два набора хромозоми. Те получават единия от бащата, а другия - от майката. В множеството случаи организмът се нуждае единствено от едно копие на гена. В резултат на това поражда конкуренция сред копия на едни и същи ДНК сектори, някои от които са унаследени от майката, а други - от бащата. Факт е, че мъжките и женските преследват разнообразни еволюционни ползи: първите се интересуват от допустимо най-широко продължение на типа си, а вторите - от оцеляването и от подобряването на качеството на потомството.
Учени наблюдаваха резултата на алкохола върху нероденото дете
Експериментирайки с генетично модифицирани миши ембриони, Сандович и сътрудниците му разкрили първия образец за това по какъв начин „ войната на половете “ въздейства на вътреутробното развиване на бебетата на бозайниците. При тези ембриони биолозите изключили някои от бащините или майчините гени, свързани с вътрематочното развиване.

Изследователите работили с гените IGF2 и IGF2R, които вземат участие във вътреутробната " война на гените ". IGF2 е виновен за растежа на кръвоносните съдове в плацентата, посредством които ембрионът получава хранителни субстанции и се освобождава от отпадъчните артикули, а IGF2R потиска работата на IGF2, което защищава майчиния организъм от претоварване и гибел.
Първите часове от живота на ембриона на видео
Микроскоп от нов вид разреши на учените за първи път да проследят по какъв начин протича развиването на зародиша на бозайниците в първите дни от жи...
Прочети повече
Учените са разкрили, че плодът изисква преместването на от ден на ден и повече хранителни субстанции чрез гена IGF2, който доближава до плацентата през пъпната шнур. При хората равнището на IGF2 в пъпната шнур последователно се усилва от 29-ата седмица до раждането. По-високите равнища на това вещество са свързани със свръхрастеж на плода (което също е вредно), до момента в който по-ниските равнища са свързани с непълен напредък.
Как става зачеването и развиването на бебето
„ В хода на нашето проучване открихме, че IGF2 работи като типичен хормон – той се създава от плода, навлиза в кръвния му поток, по-късно през пъпната шнур до плацентата, където и работи “, пишат създателите.

От друга страна, генът IGF2R понижава отдаването на питателните субстанции. Трябва да се означи, че за производството на IGF2 дават отговор гените, унаследени единствено от бащата, а на IGF2R - от майката. С други думи, споделят създателите, бащините гени се стремят да извлекат допустимо най-вече запаси, само че майчините гени им се опълчват, с цел да балансират тези условия.

Учените се надяват, че тяхното проучване ще помогне на лекарите да възстановяват протичането на бременността, с цел да избегнат както незадоволителното, по този начин и несъразмерното развиване на плода.
Тайните на ДНК: Наследство от предците, което не можем да променим
Въпреки че учените към момента не могат да дадат явен отговор на въпроса, кое най-вече въздейства върху характера на хората, без значение дали ст...
Прочети повече
 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР