Учените от университета Ватерло, Канада, разработват квантов радар, който може

...
Учените от университета Ватерло, Канада, разработват квантов радар, който може
Коментари Харесай

Канадски учени работят върху квантов радар, който прониква през всякакви стелт технологии

Учените от университета Ватерло, Канада, създават квантов радар, който може да работи при доста високи равнища на фоновия звук.
Съвременните стелт самолети употребяват дейни технологии, да вземем за пример излъчването на мощни шумови сигнали, които блокират работата на приемниците на класическите радари. Квантовият радар няма сходни проблеми.

Използва се нова технология, която канадските физици назовават „квантово осветяване“. В този случай за осветление на пространството не се употребява елементарна светлина, а светлина, формирана от заплетени на квантово равнище фотони. Когато положението на единия от заплетените фотони се промени, да вземем за пример при конфликт с повърхността на стелт самолета, положението и на втория фотон се трансформира, без значение от дистанцията сред тях.

Единият фотон от заплетената двойка се излъчва в следеното пространство, а вторият остава в особено конструирания фотонен капан. Радарната система проучва положението единствено на фотоните, запазили заплетеността с втория фотон. Фотоните, изгубили заплетеността вследствие на въздействието на околната среда, се отхвърлят от системата. По този метод доста се покачва съотношението сигнал/шум.

Засега всичко е тествано единствено в лабораторни условия. За основаването на подобаващ за военните квантов радар е нужен бърз и благонадежден източник на заплетени фотони. Това вероятно ще стане напълно скоро, тъй като канадското министерство на защитата финансира този забавен план с $2,7 милиона.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР