Учени са регистрирали най-голямата вълна някога в южното полукълбо. Тя

...
Учени са регистрирали най-голямата вълна някога в южното полукълбо. Тя
Коментари Харесай

Регистрираха най-голямата вълна някога в Южното полукълбо

Учени са записали най-голямата вълна в миналото в южното полукълбо . Тя е била с чудовищните размери от 23,8 метра , което е приблизителната височина на 8-етажна постройка, оповестява " Франс прес ".

Буй е записал вълната във вторник по време на свирепа стихия в доста бурния Южен океан покрай остров Кембъл, на към 700 км южно от Нова Зеландия , прецизират от изледователската организация MetOcean Solutions.

Океанографът Том Дюрант показва, че предходният връх за южното полукълбо е бил вълна с размер от 22,03 метра , записана през 2012 година

" Доколкото ни е известно, това е най-голямата вълна, записана в миналото в южното полукълбо ", акцентира специалистът, добавяйки, че Южният океан е " машинно поделение " за генериране на талази, които се движат из цялата планета.

" Действително, сърфистите в Калифорния могат да чакат силата от тази стихия да дойде на техните крайбрежия за към седмица ", добави Том Дюрант.

По думите му, буят, инсталиран през март, с цел да мери рисковите условия в Южния океан, записва в продължение единствено на 20 минути на всеки три часа, с цел да съхранява батериите си.

" Много е евентуално да е имало и по-големи талази, до момента в който буят не записва ", означи океанографът.

Най-голямата вълна, която в миналото е била записана, е била при цунами, провокирано от земетресение в залива Литуя в Аляска през 1958 година, като тя е достигнала 30,5 метра .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР