Учени разкриха механизма, по който бактерията Deinococcus radiodurans изгражда щит,

...
Учени разкриха механизма, по който бактерията Deinococcus radiodurans изгражда щит,
Коментари Харесай

Бактерия ползва манганов щит срещу радиация

Учени разкриха механизма, по който бактерията Deinococcus radiodurans построява щит, невредим за страховити дози радиация, оповестява изданието PLoS ONE.

За задачата бактерията употребява комплекси от манганови и други съединения. Те попиват рисковите химически артикули на облъчването и по този метод избавят бактерията.

Още по-интересно е, че тези защитни съставни елементи могат да бъдат " присаждани " в човешки кръвни кафези и да ги трансформират в устойчиви на радиация " суперклетки ", твърди Майкъл Дейли, един от създателите на проучването от Военния университет по здравни науки в Бетезда, щата Мериленд.

D. radiodurans става известна през 1956 година, когато е открита в огромно количество в консерва с облъчено телешко. Последвалите проучвания посочили, че микробите устоят с лекост дози радиация до 1000 пъти по-големи от смъртоносната за индивида. Бактерията се оправя доста добре и със мощен мраз, суша, вакуум и киселинна среда.

Странното е, че мангановият щит на микроба не го пази от радиационно увреждане на ДНК. Вместо това мангановите комплекси пазят протеините, в това число клетъчните ензими, които ремонтират и преизграждат ДНК.

Това, съгласно Дейли, отваря опция за създаване на " радиационен имунитет " единствено със заменяне - без генетични операции.

Така могат да се основат устойчиви бактерии-чистачи на радиоактивни замърсявания, или пък на извънредно ефикасни ваксини, ликвидиращи ДНК на нездравословни вируси, само че щадящи потребните им протеини. А един ден хора, имунизирани против радиация, най-сетне да поемат по далечните междупланетни и междузвездни трасета.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР