Учени откриха във водите край Гренландия жива акула, родена през

...
Учени откриха във водите край Гренландия жива акула, родена през
Коментари Харесай

Учени откриха жива акула, по-стара от Шекспир

Учени откриха във водите край Гренландия жива акула, родена през 1505 година, което я прави по-стара от гения на британската литература Уилям Шекспир, написа в. " Сън ".

Специалистите безпогрешно могат да дефинират възрастта на гренландската полярна акула, защото тя пораства с по 1 сантиметър всяка година. Представителите на типа са същински рекордьори – дълголетници в животинския свят.

Професор Ким Пребел означи, че новооткритият образец е най-старото живо гръбначно създание на планетата. Учените учат неговата ДНК с вярата да открият тайните на дългата дълготрайност на живота на този тип.

Гренландската полярна акула се храни главно с риба, само че биолозите в никакъв случай не са следили по какъв начин тя ловува. В стомасите на този морски див звяр са откривани части от елен, даже от кон.

Средната дълготрайност на живота на гренландската полярна акула е 272 години. Това са най-северните и най-студенолюбивите акули сред всички останали.

Най-големите екземпляри могат да доближат до 7,3 метра. Но нормално междинната дължина на тези животни е 2,4 – 4,8 метра, а тежестта им не надвишава 400 кг.

Месото на гренландската акула е считано за национално ядене в Исландия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР