Учени от университета в Кембридж, изследвайки невронните връзки в мозъка,

...
Учени от университета в Кембридж, изследвайки невронните връзки в мозъка,
Коментари Харесай

Учени откриха кои спомени заличаваме по време на сън

Учени от университета в Кембридж, изследвайки невронните връзки в мозъка, откриха кои мемоари хората най-често заличават по време на сън, оповестява уеб сайтът „ Медикъл експрес”.

Връзките сред невроните, съдържащи настояща информация, по време на сън се ускоряват, а тези, които са заети с обстоятелства от второстепенно значение, отслабват и след това се заличават.

Изследователите са провели опити, с цел да изяснят какви процеси протичат в мозъка по време на сън. Те подтикнали невронните връзки при опитни мишки, до момента в който те се намирали в положение, сходно на етапа на бавния сън при хората. Независимо от това, че мозъкът има извънреден размер за паметта, поддръжката на невронните връзки и тяхната интензивност се нуждаят от доста сила.

Много по-ефективно е да се резервира единствено най-необходимото. Дори и да не се съхранява цялата получена информация, човешкият мозък изгаря 20 % от използваните от нас калории.

Според създателя на проучването Ана Гонсалес Руеда, заличаването на спомените оказва помощ да се предотврати превъзбуждане на нервната система. Мозъкът може да съхранява значимата информация в продължение на дълъг интервал, без да губи нужните обстоятелства.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР