Учени от Московския държавен университет "М. В. Ломоносов" разработват препарат,

...
Учени от Московския държавен университет "М. В. Ломоносов" разработват препарат,
Коментари Харесай

Руски учени разработват метод за борба с ракови метастази посредством състаряване на ракови клетки

Учени от Московския държавен университет "М. В. Ломоносов " създават препарат, който ще може да забави разпространяването на ракови метастази в организма чрез изкуствено състаряване на ракови кафези, съобщи Българска телеграфна агенция.

"Сътрудници на университета проучиха връзката сред механизми на преждевременното и естественото стареене, изследвайки обвивките на клетъчни ядра ", оповести пресслужбата на университета.

"Въз основа на получените данни учени създават съединяване, което ще контролира градежа и механичните свойства на обвивката на ядрото. Съединението ще способства да се предотврати разпространяването на ракови кафези в организма, предизвиквайки стареенето им. "

Учените изследвали градежа на обвивката на клетъчното ядро и един от пластовете, ситуиран сред външната и вътрешната мембрана - нуклеарната ламина. Става въпрос за мрежа нишковидни протеини, формирана основно от протеини ламин А. Ядрената ламина взе участие в разположението на хромозома в ядрото и пази генния материал на ядрото от увреждания. При това нарушеното съзряване на ламин А води до болести, като синдром на ускореното стареене, а при ракови метастази в организма обвързваният с този протеин ген в редица случаи се изключва.

Учените считат, че това може да е повода за бързото разпространяване на рака.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР