Учени от Масариковия университет в Бърно, Чехия, установиха, че произведенията

...
Учени от Масариковия университет в Бърно, Чехия, установиха, че произведенията
Коментари Харесай

Музиката на Моцарт оказва положителен ефект при пациенти с епилепсия

Учени от Масариковия университет в Бърно, Чехия, откриха, че творбите на Моцарт оказват изключително позитивен резултат върху мозъка на пациенти с епилепсия, снижавайки епилептичната интензивност с една трета.

Същото обаче не може да се каже за Хайдн.

„ Отчетохме обилни разлики в мозъчната интензивност на пациентите, слушащи Соната за две пиана на Моцарт и 94-та симфония на Хайдн. Ако първата понижи епилептиформната интензивност с 32%, то втората я усили с 45% ", сподели професор Иван Ректор.

Важно е да отбележим, че позитивното влияние на музиката на Моцарт не се дължи на удоволствието от слушането, а на метода, по който тя въздейства на мозъчните талази.

Изследователите от дълго време учат по какъв начин музиката въздейства върху действието на човешката нервна система. Преди осем години шведски психолози откриха, че пеенето дружно синхронизира пулса на участниците в хора.

Преди две години биолози откриха, че слушането на обичаната музика води до формиране на специфични вериги сред центровете на слуха и удоволствието, които липсват при хора без специфични музикални желания.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР