Учени от Масачузетският технологичен институт са разработили лепенка с размерите

...
Учени от Масачузетският технологичен институт са разработили лепенка с размерите
Коментари Харесай

Създадоха лепенка, която функционира като ултразвуков апарат


Учени от Масачузетският софтуерен институт са създали лепенка с размерите на пощенска марка, която се залепва върху кожата и действа като ултразвуков уред, написа сп. " Сайънс ".

С помощта на устройството могат да се получават ясни ултразвукови изображения на вътрешни органи в човешкото тяло в продължение на 48 часа.

Съвременните ултразвукови апарати са тромави и комплицирани и се оферират единствено в лечебни заведения и лекарски кабинети. Технологията на експертите от Масачузетския софтуерен институт може да направи този способ толкоз комфортен и наличен, колкото пазаруването на лепенка от аптеката.

Изследователите са тествали стикерите върху доброволци и са показали, че устройствата основават ясни изображения с висока разграничителна дарба на огромни кръвоносни съдове и по-дълбоко ситуирани органи като сърцето, белия дроб и стомаха.

Стикерите са записали промени в органите, когато доброволците са правили разнообразни действия, в това число седене, стоене, тичане, каране на колело.

На този стадий е належащо стикерите да бъдат свързани с устройства, които преобразуват отразените звукови талази в изображения.

Изследователите означават, че даже в настоящия си тип специфичните лепенки могат да намерят директно приложение, добавя Българска телеграфна агенция.

Ако бъдат пригодени да действат безжично, по което екипът работи сега, ултразвуковите стикери могат да се трансфорат в носими устройства. Пациентите ще могат да ги вземат от лекарския кабинет или даже да ги купуват от аптеката.

Новият ултразвуков стикер разрешава да се получават  изображения с по-висока разграничителна дарба за по-дълъг интервал от време посредством съчетание на разтеглив лепилен пласт с корав сензорен масив.

Адхезивният пласт на устройството се състои от два тънки пласта еластомер, които обгръщат междинния пласт от корав хидрогел - материал на водна основа, който елементарно пропуща звукови талази.

За разлика от обичайните ултразвукови гелове, хидрогелът, създаден от екипа на MIT, е разтеглив и устойчив. Долният пласт от еластомер е планиран да прилепва към кожата, а горният пласт - към корав масив от преобразуватели, които екипът също проектира и създава. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР