Консолидираният неодитиран финансов отчет на tbi за първото тримесечие на

...
Консолидираният неодитиран финансов отчет на tbi за първото тримесечие на
Коментари Харесай

tbi bank отчете 40% ръст и най-голямата печалба за първо тримесечие в историята си

Консолидираният неодитиран финансов доклад на tbi за първото тримесечие на 2024 година демонстрира чиста облага в размер на 11,3 млн. евро – растеж от близо 40% спрямо резултата за същия интервал на предходната година (8,2 млн. евро).

През регистрирания интервал tbi подписа редица нови партньорства, в това число с търговци от нови браншове и към този момент участва в над 26 хиляди търговски обекта на главните си пазари - България, Румъния и Гърция. Този впечатляващ обсег способства за това банката да утвърди водачеството си във връзка с предлаганите платежни артикули в трите страни. Наред с това, tbi продължи да се приспособява към пазарната среда и към желанията на клиентите.

През първото тримесечие на 2024 година банката е обслужила 500 хиляди заявки за финансиране в България, Румъния и Гърция, което бележи растеж от 33% в съпоставяне със същия интервал на 2023 година През първата четвърт на актуалната година tbi bank е одобрила близо 200 хиляди заема на обща стойност към четвърт милиард евро (21% повече в съпоставяне със същия интервал на 2023 г.). За този растеж способстват резултатите в сегмент банкиране на дребно и на трите пазара, на които tbi оперира.

Банката регистрира впечатляващ растеж на активите от близо 35% към края на регистрирания интервал за 2024 година , достигайки 1,57 милиарда евро (при 1,16 милиарда евро в края на март 2023 г.). Кредитният портфейл доближава 1,1 милиарда евро (28% растеж по отношение на края на първото тримесечие на 2023 г.). 

Благодарение на тези положителни резултати, приходите на tbi bank нарастват с 30% до 58 млн. евро , основно с помощта на нарастването на чистия лихвен приход с 36%. Така оперативната облага за първото тримесечие на 2024 година доближава 40 млн. евро.

Наред с това, депозитното портфолио на tbi bank доближи 1,2 милиарда евро в края на март 2024 година – растеж от 37% спрямо края на март 2023 година, който доста изпреварва пазара. Този резултат се дължи основно на срочните депозити в сегмент крайни клиенти, където нарастването е даже по-голямо – 45% по отношение на март 2023 година

Увеличението на общите разноски на банката с 21% до 27 млн. евро се дължи основно на непрестанните вложения в нови технологии и изкуствен интелект, които способстват за развиването на продуктите на трите съществени пазара.

Към края на март 2024 година банката стои устойчиво и несъмнено във връзка с ликвидността и капитала. На консолидирана база коефициентът на ликвидно покритие (LCR) е на равнище 722% (много над междинната стойност за банковия сектор), а коефициентът на финансова адекватност (CAR) – 21,5%. Дейностите на tbi bank за интервала се отличават с усъвършенствана успеваемост в ръководството на разноските (съотношението оперативни разноски към оперативни доходи доближава 46,7%, спрямо 50,1% през първото тримесечие на 2023 г.), като в това време възвръщаемостта на заемите е на равнище от 21,7%, което разрешава възвръщаемостта на капитала (ROE) да доближи 19,4%.

„ През първото тримесечие на 2024 година tbi още веднъж показва впечатляващи резултати, с помощта на отличното показване на екипа ни и на фокуса, който имаме върху потребностите на клиентите. Не стопираме да влагаме както в развиването на продуктите и услугите ни, по този начин и в новаторското мислене на гениите от екипа ни “ – споделя Питър Барон, CEO, tbi fs.

„ Продължаваме да предоставяме достъп до гратис всекидневно банкиране и до нужното финансиране на клиентите и комерсиалните ни сътрудници в България, Румъния и Гърция. Като един от одобрените иноватори в региона на цифровото банкиране в района, през идващите години ще се стремим посредством нашия модел да реализираме още по-голям растеж на бизнеса “.

За tbi bank

tbi bank е challenger банка в Югоизточна Европа и районен водач в различните разплащателни способи. Банката построява екосистема, която комбинира финансиране и извършване на покупки, с които дава отговор на потребностите на клиентите. tbi е фокусирана върху подпомагането на търговците да развиват бизнеса си, както и върху даването на финансови артикули и услуги, които улесняват живота на потребителите. Оперира в България, Румъния, Гърция, Германия и Литва. Чрез разнообразни цифрови канали и доверени партньорства с над 26 000 търговски обекта, tbi има потребителска база от над 2 милиона клиенти и е отпуснала близо 750 000 финансирания през 2023 година

(платено съобщение)

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР