Учени от Калифорнийския технологичен институт, Института за наука Карнеги“, Университета

...
Учени от Калифорнийския технологичен институт, Института за наука Карнеги“, Университета
Коментари Харесай

Учени изведоха нов природен закон

Учени от Калифорнийския софтуерен институт, Института за просвета „ Карнеги “, Университета „ Корнел “ и философи от Университета на Колорадо описаха нов закон на природата, който гласи, че комплицираните системи се развиват посредством усложняване на тяхната конструкция и увеличение на разнообразието. Според публикация, оповестена в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), еволюцията не се лимитира до живота на Земята, само че се случва и в други извънредно комплицирани системи – от атоми и минерали до планети и звезди.
Законът за увеличението на функционална информация признава, че еволюцията е обща характерност на живата и неживата природа. Тези системи би трябвало да се състоят от голям брой разнообразни съставни елементи, като атоми, молекули или кафези, които могат да се престрояват (пренареждат) доста пъти. Второ, те са обект на естествени процеси, които водят до образуването на безчислено голям брой от разнообразни механизми. В резултат на това единствено дребна част от конфигурациите оцеляват след развой, наименуван тим по функционалност.
Една система ще се развие, в случай че доста разнообразни систематични конфигурации са подложени на тим във връзка с една или повече функционалности. Базовата функционалност е стабилността, т.е. избират се конфигурации със устойчиво разположение на съставените елементи. Избират се и системи с непрекъснат поток на сила. Третата функционалност откривателите наричат „ оригиналност “ – наклонността на разрастващите се нови системи да пробват нови конфигурации, които водят до неповторимо държание или характерности.
Като образец за онагледяване на новия закон учените цитират еволюцията на минералите. Най-ранните минерали, от които е имало единствено 20 типа в ранната слънчева система, съставляват изключително постоянна класификация на атоми. Тези първоначални минерали послужили като основа за идващите генерации минерали, които взели участие в зараждането на живота. По-късно еволюцията на живота и минералите са тясно преплетени, защото природата употребява минерали, с цел да отглежда черупки, зъби и кости. Днес са известни съвсем 6000 типа минерали, които пораждат посредством комплицирани физични, химични и биологични процеси.
Откриването на класическите закони на физиката показва, че избрани характерности (т.е. свойства или атрибути) на физическите тела имат съответни прилики, пишат създателите на научната обява. „ Докато рухването на ябълка и орбитата на Луната са разнообразни по доста способи, те са сходни във връзка с ябълката и Луната, които споделят свойството да имат маса, и по този метод придвижванията на двата обекта могат да бъдат разказани в нерелативистичен подтекст от универсалния закон на Нютон за гравитационно привличане. Споделянето на свойства, обхванати от естествен закон, служи за сливане на prima facie разнообразни феномени на концептуално равнище, което допуска, че съответните феномени са еквивалентни по теоретично значим метод и затова съставляват единна област от естествени феномени. “
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР