Учени от Изследователската лаборатория на военноморските сили на САЩ успешно

...
Учени от Изследователската лаборатория на военноморските сили на САЩ успешно
Коментари Харесай

ВЕИ в Космоса: Соларен панел улавя енергия в околоземна орбита

Учени от Изследователската лаборатория на военноморските сили на Съединени американски щати сполучливо изпитаха дребен слънчев панел, който ще стане съществена част от бъдеща система за изпращане на сила от Космоса до всяка точка на Земята. Фотоволтаичния радиочестотен антенен модул ФРАМ хвърча на секретния боен дрон X-37B. Експериментът сподели, че пробното устройство може да създава към 10 вата сила, само че задачата е да се реализира доста по-висока успеваемост.

Идеята зад ФРАМ е че земната атмосфера филтрира огромна част от спектъра на слънчевата светлина и заради това слънчевата апаратура става доста по-ефективна когато е в околоземна орбита. Това от десетилетия се употребява за зареждане на спътници и други галактически апарати, само че за първи път се преглежда опцията силата да се изпраща към Земята. При първия полет е тествано по какъв начин ще работи електрониката в галактическия мраз на 36 000 км над нашата планета.

Това, което към момента не е изпитано в границите на плана, е технологията, по който електричеството ще стига до нас. Това ще става посредством микровълни, улавяни от мощни антени на повърхността.

Според Пол Яфе от изследователския екип смелата концепция си коства поради опцията да се изпраща сила към всяка точка на света – освен това безусловно за елементи от секундата.

В приключен тип една сходна система би включвала слънчеви комплекси с размери от по няколко километра във всяка посока в орбита и големи приемателни антени. „ Някои визии за плана съответстват или надвишават мощността на някои от най-големите електроцентрали през днешния ден – толкоз създадени гигавати, че да бъдат задоволителни за електричеството на един град “, изяснява Яфе.

Развитието на технологиите през идващите години ще покаже дали начинанието е стопански целесъобразно.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР