Учени от института “Каролинска” в Швеция са разработили метод, при

...
Учени от института “Каролинска” в Швеция са разработили метод, при
Коментари Харесай

Откритие! Как действат паяжините на здравето ни

Учени от института “Каролинска” в Швеция са създали способ, при който посредством потреблението на паяжина може да се обезпечи нараснала отбрана на човешките кафези против тумори, заяви “Сайънс дейли”.

Изследователи от целия свят създават медикаменти против рак, като употребяват човешкия протеин p53. Той е именуван “пазител на генома”, защото предотвратява превръщането на клетка с повредена ДНК в ракова.

Авторите на актуалното проучване допускат, че прибавянето на протеин от паяжина към p53 – интегрален белтък, който от дълго време се счита за цел при лекуването на рак, може да предотврати бързото му разграждане и евентуално да усили способността му да убива ракови кафези, заяви BG VOICE.

P53 е добре изследван израстък супресорен протеин, който играе значима роля в предотвратяването на неконтролирано клетъчно разделяне. В прочут смисъл той работи като отговорник за контрола на качеството, като се свързва с ДНК, ревизира я за повреди и “решава” дали да поправи клетките или да ги унищожи.

Ако p53 е повреден, клетките могат бързо да излязат отвън надзор и да стартират да се разделят с висока скорост, което води до появяването на израстък. За страдание протеин с сходна комплицирана функционалност има огромна и нестабилна конструкция. Учените обаче са разкрили по какъв начин да го стабилизират благодарение на различен протеин.

“Вдъхновихме се от метода, по който природата основава постоянни протеини, и използвахме протеин от паяжината, с цел да стабилизираме p53. Паяжината е формирана от дълги вериги от високостабилни протеини и е един от най-здравите полимери в природата”, изясняват учените.

Изследователите са комбинирали p53 с извънредно ефикасен протеин от паяжина. Специалистите са открили, че този нов синтезиран протеин е по-стабилен от p53 и е може да се окаже доста по-ефективен в предотвратяването на развиването на тумори.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР