Учени очертаха петте фактора, които са ключови за развитието на

...
Учени очертаха петте фактора, които са ключови за развитието на
Коментари Харесай

Следете тези 5 фактора, важни са за развитието на бебето

Учени обрисуваха петте фактора, които са основни за развиването на мозъка на бебето през първата година от живота му.

Доброто хранене, стимулиращата среда, безвредната среда, позитивните грижи и постоянните циркадни ритми на сън са от значително значение за процъфтяването на едно дете, съгласно изследване на Вашингтонския университет в Сейнт Луис.

Докато предходни изследвания са дали доказателства за изгодите от тези самостоятелни фактори за преуспяване, новото проучване се концентрира върху смисъла им дружно и по какъв начин те въздействат върху развиването на мозъка в утробата и в ранна детска възраст.

Изследователите се надяват, че даването на емпирични доказателства за тези положения, оповестени в списание JAMA Pediatrics, ще им помогне да ги трансфорат в приоритет на публичното здраве.

„ Когато [бебетата - б.а.] имат достъп до тези съществени опори, даже в лицето на неподходяща среда, това усъвършенства тяхното мозъчно развиване, когнитивни качества (измервания на IQ) и социално-емоционално развиване “, сподели в изказване професорът по детска психиатрия Джоан Луби.

В своето изследване Луби и сътрудници изследват 232 бебета и техните майки, като се концентрират върху позитивните фактори в тяхната среда както по време на бременността, по този начин и през първата година от живота на бебетата, написа Newsweek.

Участниците също бяха оценени по фактори, които биха могли да ги слагат в обществено неравностойно състояние - като да вземем за пример живот в рискова зона.

Бебетата бяха преоценени във връзка с тяхното обществено, прочувствено и когнитивно развиване, когато наближиха тригодишна възраст. Направени са им и ЯМР сканирания, с цел да видят мозъчната конструкция.

Екипът откри, че децата, които имат и петте фактора на преуспяване – наричани още „ Т-фактори “ – се развиват здравословно.

От решаващо значение обаче е, че изследването също по този начин разкри, че даже децата, които порастват в неподходящи условия, могат да имат здравословно развиване, в случай че към момента имат петте фактора.

„ Новото тук е да ги съберем всички дружно и да ги преглеждаме като съзвездие от неща, които са нужни и значими за едно дете, с цел да може да процъфтява “, сподели в изказване професорът по психиатрия Деана Барч.

Проучването е част от продължаващите проучвания на Вашингтонския университет за това по какъв начин психическите и обществените фактори могат да повлияят на развиването на мозъка в ранните години на детето.

Въпреки че генетиката играе роля в когнитивното развиване на бебето, проучванията демонстрират, че нашето здраве значително се въздейства от нашата психосоциална среда.

С други думи, факторите на околната среда - като възприятието за сигурност и нахранването - също оформят метода, по който се развиваме, може би даже повече от нашия биологичен състав.

Всъщност проучванията демонстрират, че ранните прекарвания могат да дефинират по какъв начин се задействат гените и даже дали някои от тях въобще се експресират.

Изследователите акцентират, че политиците и доставчиците на педиатрични здравни услуги би трябвало да бъдат осведомени за смисъла на фокусирането върху Т-факторите и по какъв начин те могат да бъдат от изгода както за децата, по този начин и за обществото.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР