Учени на изследователска станция в Антарктида се събудили и изпаднали

...
Учени на изследователска станция в Антарктида се събудили и изпаднали
Коментари Харесай

Кървавочервен сняг стресна антарктици

Учени на изследователска станция в Антарктида се събудили и изпаднали в потрес, когато видели снега на открито. Снежната завивка в целия регион към станцията бил обагрен в кървавочервено, като че ли там преди малко се е провела брутално кръвопролитие, написа обстоятелства.бг. Полето към украинската станция „ Академик Вернадски “, както и част от околните ледници изглеждали като покрити с литри кръв. Снимки от мястото бяха публикувани от украинското министерство на образованието и науката.

Причината за шокиращата панорама, появила се в понеделник, обаче, била по-различна от догатките. Оказва се, че аленият цвят е породен от микроскопичните водорасли хламидомона (Chlamydomonas nivalis). Това са едноклетъчни водорасли, които се срещат в снежните елементи на планините и в регионите към Северния и Южния полюс. Те се развиват доста добре в снега, когато времето е хубаво.

Голямото разпространяване на водораслите обаче способства и за климатичните промени, показват учени, представени от „ Евронюз “. Белият сняг отразява повече светлина, а оцветените организми оказват помощ той да се топи по-бързо. Само при по-студени температури този резултат се понижава.

Много е тревожно, че по-рано този месец на Антарктида беше регистриран нов връх за висока температура – 18.3 градуса на станция „ Есперанца “. Според метеорологичната организация на Организация на обединените нации Антарктическият полуостров, който се намира най-близо до Южна Америка, е най-бързо затоплящият се район в света. Там за последните 50 години температурата се е повишила с 3 градуса.

Станцията „ Академик Вернадски “ се намира на остров Галиндез на Аржентинските острови, близо до полуостров Киев. Преди да бъде предоставена на Украйна през 1996 година, базата е била употребена половин век от английски откриватели.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР