Учени може би са направили едно от най-важните открития в

...
Учени може би са направили едно от най-важните открития в
Коментари Харесай

Учени може би направиха най-голямото откритие в астрономията

Учени може би са създали едно от най-важните открития в астрономията – какво съставлява „ тъмната материя ”, която съставлява 85% от нашата Вселена, предава Мениджър Нюз. Смята се, че съществуването на мистериозната материя би дала отговор на въпроса за какво галактиките се въртят. Ако те бяха формирани само от звездите, които виждаме, щяхме да следим по какъв начин те летят във всички направления. Допълнителната маса, и затова спомагателната гравитация, биха могли да ни дадат пояснение за какво това не се случва.

През 1977 година, до момента в който учат квантовата хромодинамика на черната материя, учените Роберто Печеи и Алън Куин разкриват съществуването на аксионите - леки постоянни частици, които не носят електричен заряд, само че в мощни магнитни полета индуцират възникването на фотони. По-късно космолозите откриват, че аксионите би трябвало да са доста по-леки от неутриното – съгласно теоретични оценки техните маси се мерят с милионни елементи от електронволта и са съществена съставна парченце на тъмната материя. Но какъв брой тъкмо се съдържат в нея никой не е разкрил.

Сега обаче, с помощта на супер компютър, учените са съумели да калкулират какъв брой би трябвало да бъде масата на един аксион, в случай че той в действителност е съществена парченце на тъмната материя. Те са разкрили, че тя би трябвало да възлиза на 50 -1 500 микроелектронволта – или казано по различен метод – те би трябвало да са 10 милиарда по-леки от един електрон. Изследователският екип е стигнал и до заключението, че на всеки пространствен сантиметър от Вселената се намират почти 10 милиона аксиони. И защото черната материя има наклонността да се „ скупчва ”, това значи, че в Млечния път аксионите са по цялостен трилион на пространствен сантиметър.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР