Учени използваха технологията CRISPR (т.нар. генетична ножица), за да извършат

...
Учени използваха технологията CRISPR (т.нар. генетична ножица), за да извършат
Коментари Харесай

Увеличиха значително нивата на витамин D в доматите чрез „генетична ножица“

Учени използваха технологията CRISPR (т.нар. „ генетична ножица), с цел да извършат няколко генетични промени в доматите. Вследствие на това те сътвориха специфичен тип изсушени на слънцето домати, цялостни с витамин D.

Сърцевината и люспата на домата съдържат същите равнища на витамин D, колкото 2 яйца или 28 г риба звук (специалисти предлагат и двата типа храни като източник на по този начин нужния за тялото ни витамин).

Когато бъдат изложени на ултравиолетова светлина за към час, тези провитамини се преобразуват непосредствено във витамин D3. При това освен в плода, само че и в листата му.

И провитамините, и витамините вървят ръка за ръка с голям брой евентуални изгоди за здравето.

„ Показахме, че можем да биофортифицираме доматите с провитамин D3 благодарение на генна редакция, което значи, че доматите могат да бъдат основани като резистентен растителен източник на витамин D3 ”, споделя ботаникът Кати Мартин, от центъра „ Джон Инс “.

“40 % от европейците страдат от дефицит на витамин D, както и 1 милиарда души по целия свят. Ние освен че се адресираме един голям здравословен проблем, само че и оказваме помощ на производителите, защото листата на доматите, които на този стадий непосредствено се изхвърлят, могат да бъдат употребявани за основаването на добавки от тези генно редактирани линии. “

Учените откриват, че и листата съдържат 600 микрограма противамин D3 на грам. Т.е. 60 пъти повече от целесъобразния дневен банкет за възрастните.

Разбира се, създателите на проучването не споделят, че би трябвало да стартираме да ядем и самите листа на доматите, само че че можем да ги използваме, а не просто да ги изхвърляме. Така да вземем за пример стритите листа могат да се трансфорат в прелестна веганска добавка на витамин D3.

Изследването е оповестено в Nature Plants.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР