Учени алармират, че комбинация от фактори, която най-просто може да

...
Учени алармират, че комбинация от фактори, която най-просто може да
Коментари Харесай

Проучване: Човешката дейност води до изчезване на светулките

Учени сигнализират, че композиция от фактори, която най-просто може да се заключи с човешка активност, води до изгубването на светулките.

Според ново изследване, оповестено в списание „ Нейчър “, загубата на натурален хабитат, потреблението на пестициди и светлинното замърсяване са трите най-големи рискове за светещите буболечки. Намаляването на популацията на светулки е показателна за въздействието на човешката активност даже върху дребни и чувствителни екосистеми.
Градското пчеларство: Начин да спасим пчелите? Пчелите имат място в града, счита Трифон Михайлов, който е почнал стартъп за градско пчеларство
Проучването е направено с данни от целия свят.

„ Не е изненада, че загубата на хабитат е най-опасна за насекомите. Например, един тип малайзийски светулки живеят единствено в мангрови гори “, разяснява проф. Сара Луис от университета „ Тъфтс “, провел изследването.

Учените са записали трагично понижаване на популацията на този тип светулки след унищожаването на мангрови гори, които се заменят от плантации за палмово масло.

Светлинното замърсяване обърква цикъла на светулките и те не могат да се развъждат. Според прочуването прекомерно доста изкуствена светлина не разрешава на буболечките да притеглят сътрудници.
Експерти: 1 милион типове са застрашени от изгубване (ВИДЕО) Доклад "рисува " мрачна картина за бъдещето на човечеството
Относно пестицидите – учените сигнализират, че всеобщо употребяваните химикали, чиято цел е да убиват вредители, в действителност въздействат зле и на светулките.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР