Участието на българския лев в ERM II (т. Нар. Чакалня

...
Участието на българския лев в ERM II (т. Нар. Чакалня
Коментари Харесай

ERM II няма да промени валутния ни курс

Участието на българския лев в ERM II (т. Нар. Чакалня на Еврозоната – б.а.) не изисква промени в режима на закрепения курс на валутния ръб. Затова нямаме никакви терзания за стабилността на валутния ни курс нито в този момент, нито за интервала на присъединяване в ERM II. Това сподели шефът на Българска национална банка (БНБ) Димитър Радев по време на уебинар, проведен от Американската комерсиална камара в България (AmCham).

Радев подсети, че на 10 юли страните по съглашението за ERM се договориха да запазят настоящия валутен курс евро-лев, т.е. 1.95583, като централен курс на еврото по отношение на българския лев, оповестиха от Българска народна банка. Освен това, въз основа на едностранен ангажимент на българските управляващи, страните в ERM се договориха България да резервира своя режим на валутен ръб, включващ нулев диапазон на съмнение, през интервала на присъединяване в ERM II. Това постави завършек на спекулациите, че валутният курс в изискванията на ERM ще е друг от закрепения валутен курс, който е в действие в България повече от 23 години.

Банкер №1 уточни позитивни последствия от Валутно-курсовия механизъм. Една от тях е суап линията сред Европейската централна банка (ЕЦБ) и Българска народна банка. Според Радев суап линии с такива удобни условия се отпускат единствено на трите страни в ERM II – България, Хърватия и Дания. " Това съставлява доста мощен сигнал към пазарите ", сподели още гуверньорът на Българска народна банка. По-рано тази година пък емитирахме външен дълг за 5 милиарда лева, а инвеститорския интерес бе „ невиждан освен за България, само че и за сегашните пазарни условия ". По думите на Радев присъединяване ни в ERM II изигра значима роля за този резултат. Трети плюс от чакалнята е, че неотдавна Moody’s увеличи кредитния рейтинг на страната ни в интервал, когато по-често се случва противоположното. Той подсети, че задачата на България е да остане в този механизъм допустимо най-кратко. Реалистично това значи, че през 2024 година бихме могли да бъдем в еврозоната.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР