UBS сложи край на спекулациите за бъдещето на швейцарскoто подразделение

...
UBS сложи край на спекулациите за бъдещето на швейцарскoто подразделение
Коментари Харесай

UBS поглъща изцяло швейцарската Credit Suissе и съкращава хиляди работни места

UBS постави завършек на спекулациите за бъдещето на швейцарскoто поделение на Credit Suisse и удостовери, че ще поеме изцяло локалния бизнес на някогашния си съперник.

Това би трябвало да се случи през 2024 година, а до тогава двете банки ще работят настрана, оповестяват от UBS.

Марката Credit Suisse ще остане, до момента в който клиентите не преминат към системите на UBS, което се чака да стане през 2025 година

Новият банков колос усилва амбциите си за редуциране на разноски, като новата цел е за над 10 милиарда $ понижение на харчовете в цялата група, предава Reuters.

Средствата би трябвало да бъдат спестени главно посредством редуциране на личен състав. Според Bloomberg става въпрос за най-малко 3 хиляди работни места.

Решението идва макар евентуалната отрицателна реакция в Швейцария, означават анализатори.

Съкращаването на хиляди работни места от една страна крие правни опасности, а от друга - може да докара до политически несъгласия на фона на наближаващите през октомври избори в Швейцария.

Съобщението за бъдещото усвояване на Credit Suissе и амбициозния проект за орязване на разноските пристигна дружно с първия доклад за финансовите резултати на UBS, откогато тя закупи своя съперник.

Кредиторът записва счетоводна облага от 29 милиарда $ за второто тримесечие на годината.

Банковият връх се дължи на голямата еднократна облага, която отразява по какъв начин разноските за придобиване са били надалеч под цената на Credit Suisse.

" Бракът по сметка ", с който UBS закупи проблематичната втора по величина швейцарска банка Credit Suisse, сътвори банков колос с повече от 5 трилиона $ общи ръководени активи, регистрират анализаторите.

А това носи както благоприятни условия, по този начин и опасности за UBS.

Анализаторите означават, че от една страна UBS закупи Credit Suisse за безценица - единствено за 3 милиарда $ - и завоюва огромна база от активи, положителни взаимоотношения с клиенти и надарени чиновници.

В резултат акциите на UBS нарастнаха с към 30% след оповестяването на договорката и се движат към най-високите си равнища от 15 години.

В същото време експерти предизвестяват, че " сложността и прибързаният темперамент на договорката носят обилни опасности за осъществяването, защото UBS би трябвало нападателно да редуцира работни места, да свива капиталовите банкови интервенции на Credit Suisse и да ръководи изходящите потоци, до момента в който клиентите се стремят да разпределят риска ", предава Reuters.

Смята се, че точно задържането на съществуващите клиенти на Credit Suisse е основно, в случай че UBS желае сполучливо да завърши мегасделката.

Историческото придобиване беше оповестено през март. Тогава стана ясно, че UBS ще вземена безценица Credit Suisse, за овладее рецесията на доверие, която заплашваше да се популяризира на международните финансови пазари.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР