Убийството на саудитския журналист и дисидент Джамал Кашоги в саудитското

...
Убийството на саудитския журналист и дисидент Джамал Кашоги в саудитското
Коментари Харесай

Спецекип Тигърски отряд убил журналиста Кашоги

Убийството на саудитския публицист и отстъпник Джамал Кашоги в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври е било планувано още през лятото на тази година, а осъществяването му е било предоставено на специфичен екип, състоящ се от 50 души и прочут като "Тигърски отряд ". Това оповестяват турски медии, базирайки се на арабската секция на Би Би Си.
Начело на отряда бил подложен Сауд ал Кахтани, прочут като "дясната ръка " на принц Мохамед бин Салман.
Според известния критик на саудитския режим доктор Саад ал Факих членовете на този екип са имали за задача да убиват критици на режима, намиращи се както в страната, по този начин и в чужбина.
"Тяхната задача е да търсят хора, които са съпротива на режима, и да ги убиват без много-много да се подвига звук към това ", твърди той.
Убийството на Кашоги не е първата екзекуция на "Тигърския отряд ". Според източници екипът е екзекутирал преди този момент, пребивайки го до гибел, и генерал-майор Али ал Кахтани, прочут като "черната кутия " на саудитския принц.
Турски анализатори считат, че убийството на Хашоги неслучайно е било осъществено тъкмо в Истанбул. Според тях задачата е била да бъде сплашена Турция, където, най-много в Истанбул, живеят доста хора от средите на критиците на саудитския режим. Те имат свои организации в Турция, медии, в които се изявяват.
Самият Кашоги също е имал желание да се откри да живее за непрекъснато в Истанбул, откакто се ожени за годеницата си Хатидже Дженгиз. Малко преди да бъде погубен журналистът, двамата си купили жилище, написа Българска телеграфна агенция.
"Саудитците желаеха да сплашат дисидентите в Турция: "Не мислете, че сте на несъмнено място, вижте какво може да ви сполети, до момента в който сте в Турция ". В същото време това е предизвестие и към самата Турция ", показват коментатори.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР