Уакаме е вид водорасли, които се отглеждат в Япония и

...
Уакаме е вид водорасли, които се отглеждат в Япония и
Коментари Харесай

8 изненадващи ползи за здравето от водораслите Уакаме

Уакаме е тип водорасли, които се отглеждат в Япония и Корея от епохи насам. Освен че е с неповторим усет и текстура, които съвършено допълват супи и салати, Уакаме е и с ниско наличие на калории и с високо наличие на хранителни субстанции, които са от значително значение за здравето.

Освен това Уакаме може да предложи дълъг лист с евентуални изгоди за здравето, в това число усъвършенствано здраве на сърцето и загуба на тегло.

Ето 8 изненадващи изгоди за здравето от водораслите Уакаме.

1. Ниска калоричност, богати на хранителни субстанции

Уакаме има ниско наличие на калории, само че доставя задоволително количество значими хранителни субстанции. Дори и в дребни количества може да Ви помогне да увеличите приема на минерали като йод, манган, фолиева киселина, магнезий, калций и др.

Само 2 супени лъжици (10 г) от суровите морски водорасли съдържат:

• Калории: 5

• Протеин: 0.5 грама

• Карби: 1 г

• Йод: 28% от референтния дневен прием

• Манган: 7% от РДП

• Фолио: 5% от РДП

• Натрий: 4% от РДП

• Магнезий: 3% от РДП

• Калций: 2% от РДП

*референтен дневен банкет - РДП

Порция Уакаме също съдържа витамини А, С, Е и К, както и желязо, мед и фосфор.

2. Поддържа вярната функционалност на щитовидната жлеза

 водораслите Уакаме

Изграждайки си звезден хранителен профил, Уакамето също по този начин доста добър източник на йод. В реалност Уакамето съдържа почти 42 mcg йод на 1 г, което е към 28% от РДП.

Йодът е главен минерал, който тялото употребява за производството на хормони на щитовидната жлеза, които спомагат за растежа, метаболизма, протеиновия синтез и възобновяване на клетките. Все отново йодният недостиг е необикновено почтено срещан. Някои отчети пресмятат, че са наранени към 2 милиарда души по света. Дефицитът на този основен микроелемент може да способства до хипотиреоидизъм - положение, при което щитовидната жлеза не може да създава задоволително хормон и да поддържа естествената функционалност.

Симптомите на йоден недостиг могат да включват струпване на тегло, отмалялост, загуба на коса и суха и люспеста кожа.

3. Може да понижи риска от високо кръвно налягане и сърдечно-съдовите болести

Високото кръвно налягане е положение което слага в допълнение напрежение върху сърцето и кръвоносните съдове, което отслабва сърдечния мускул и усилва риска от сърдечни болести. Някои проучвания демонстрират, че прибавянето на Уакаме към менюто може да помогне за поддържането на нормализирано кръвно налягане и да усъвършенства здравето на сърцето.

Изследвания върху животни и хора демонстрират, че Уакаме може да помогне за понижаване на равнищата на кръвното налягане, само че са нужни повече проучвания, с цел да се разбере по-добре повода и резултата.

4. Намалява равнищата на холестерола

Холестеролът играе роля в доста аспекти на здравето, като се стартира от производството на хормони, до храносмилането на мазнините. Въпреки това остатъкът от холестерол в кръвта може да се натрупва в артериите и да блокира притока на кръв, което усилва риска от сърдечен удар. Докато актуалните проучвания са лимитирани до изследвания върху животни, някои изследвания откриха, че Уакаме може да намали равнището на неприятния холестерола и да усъвършенства здравето на сърцето.

Доказано е, че изсушено уакаме на прахуляк трансформира експресията на характерни гени, спомага доста намаляването равнищата на холестерола след единствено 28 дни. Въпреки тези обещаващи резултати, разбирането за това по какъв начин Уакамето може да повлияе равнищата на холестерола при хората, изисква по-нататъшни проучвания.

5. Има противоракови свойства

Едно от най-впечатляващите изгоди за здравето на уакаме е способността му да блокира растежа на раковите кафези. Например, едно проучване върху животни сподели, че консумирането на водораслите може да помогне за потискането на растежа и разпространяването на кафези от рак на гърдата.

Друго проучване демонстрира, че характерните съединения, извлечени от водорасли, са ефикасни при инхибиране растежа на раковите кафези на дебелото черво и бъбреците.

Някои изследвания обаче са имали смесени резултати. Едно изследване при дами оповестява, че увеличеното ползване на морски водорасли е обвързвано с по-висок риск от рак на щитовидната жлеза, което може да се дължи на остатък на йоден банкет. Поради това са нужни повече проучвания, с цел да се дефинира по какъв начин азиатските водорасли може да повлияят на образуването на ракови кафези при хората.

6. Може да понижи кръвната захар и да усъвършенства инсулиновата устойчивост

Някои проучвания откриха, че Уакаме може да помогне за понижаване на равнищата на кръвната захар и да усъвършенства инсулиновата устойчивост - положение, при което се поврежда способността на организма да употребява инсулин дейно за превозване на захар в клетките, което води до повишение на кръвната захар.

Едно четириседмично изследване сподели, че допълнението с 48 г морски водорасли на ден доста понижава равнищата на кръвната захар при 20 души с диабет. Все отново настоящите изследвания за резултатите от Уакаме върху кръвната захар са лимитирани. Необходими са спомагателни изследвания, с цел да се разбере по какъв начин може да повлияе на равнищата на кръвната захар при хората.

7. Може да помогне при намаляване

Ако желаете да свалите няколко непотребни кг, може да обмислите включването на Уакаме във вашата диета. Не единствено че е с високо наличие на няколко основни хранителни субстанции, само че също по този начин е потвърдено, че отслабвате. Едно изследване откри, че допълнението с дестилат от водораслите потиска увеличението на тежестта при диета с високо наличие на мазнини. Има прояви на антизатлъстяващо деяние и е в положение да понижи мастната тъкан.

Диетичните проекти, които постоянно включват морски водорасли, могат да понижат телесното тегло и обиколката на талията. Тъй като множеството проучвания са извършени с животни, е належащо да се създадат спомагателни висококачествени изследвания, с цел да се разбере по какъв начин може да се отрази Уакаме върху тежестта при хора.

8. Универсално, вкусно и елементарно за консумация

 Уакаме

Навсякъде по света Уакамето се слави със своята мека текстура и усет. Също по този начин е доста универсална храна и може да служи като съставна част в разнообразни ястия и предписания. Често се намира в суха форма. Обикновено се накисва във вода за към 10 минути преди консумация, с цел да омекне и да се отстрани непотребната сол. След накисване Уакамето елементарно може да размени листни зеленчуци като маруля, спанак или рукола в обичаните ви салати.

Можете също по този начин да добавите линиите в супи, с цел да обогатите усета и питателните субстанции.

Възможни нежелани реакции от консумация на Уакаме

Въпреки че Уакаме е здравословно растение, консумирането на огромни количества може да провокира нежелани странични резултати при някои хора.

Някои марки могат да съдържат огромни количества натрий, което може да увеличи кръвното налягане при тези, които са чувствителни към неговите резултати.

Също е с високо наличие на йод. 1 грам съдържа към 28% от РДП. Въпреки че йодът е нужен за производството на тиреоидни хормони, консумирането на непотребни количества може да навреди на здравето на щитовидната жлеза и да аргументи признаци като нараснала температура, стомашна болежка, гадене и диария.

Водните морски водорасли също могат да съдържат някои тежки метали и замърсители, само че многочислени изследвания са открили, че количествата са прекомерно ниски, с цел да са от голяма важност.

Уакаме е мощно питателно водорасло! Това е храна, която може да добави витамини и минерали към вашата диета с невисок брой калории.

Също по този начин се свързва с разнообразни изгоди за здравето, в това число ниски равнища на холестерола, намалено кръвно налягане, загуба на тегло и намалена кръвна захар.

Най-доброто от всичко е, че има доста разнообразни способи да се насладите на това вкусно водорасло като част от уравновесена диета, което улеснява опцията да се възползвате от неповторимите му здравословни качества.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР