У всеки по-критичен наблюдател или участник в масовия антиправителствен протест

...
У всеки по-критичен наблюдател или участник в масовия антиправителствен протест
Коментари Харесай

МВР генерира насилието на протеста

У всеки по-критичен наблюдаващ или участник в всеобщия антиправителствен митинг на 2 септември, наименуван " Велико национално въстание ", поражда един състоятелен въпрос: Дали страната не беше съизвършител в опит да бъде дискредитирано националното неодобрение? Повод за това ни даде полицията, която с дейностите си през целия оня ден по никакъв метод не направи опит да предотврати несъразмерната ескалация на демонстрациите, а тъкмо противоположното - генерираше принуждение.

Министерство на вътрешните работи показва некадърност

да осуетява в зародиш преднамерените опити за провокации, макар че в защитата на митинга бяха ангажирани чиновници на реда от цяла България. Хиляди служители на реда бяха на разположение на управлението на Столична дирекция на вътрешните работи и вътрешното ведомство, с цел да подсигуряват сигурността. Имаше пропускателни пунктове към целия периметър на пл. " Независимост ", където се ревизираха раници и багаж. Освен това мястото евентуално е едно от най-добре следените места, защото на всеки ъгъл има видеокамери поради характерното разположение на трите най-ключови здания - Министерският съвет, Народното събрание и президентството.

Въпреки това от утринните часове стана ясно, че измежду протестиращите има хора с бомбички, димки и лютиви спрейове. В светлата част на деня по-явните провокатори бяха скрили лицата си със скиорска маски или кърпа на лицето. Те хвърляха самоделните гърмежи, къртиха жълтите паветата пред погледа на всички и атакуваха полицията с оръжия. Около тях пък имаше по няколко тартора, които надъхваха останалите хора да се включат в атака против униформените. Бяха млади момчета, физически здрави, които наподобява, че идваха от залите и футболните почитател клубове. Дори виковете им наподобяваха тези на стадион.

Къде беше ДАНС с предварителна информация?

На няколко пъти през целия ден останалите протестиращи демонстративно се изолираха от провокаторите. Около обяд, да вземем за пример, същите мъже започнаха да чупят павираната настилка. Протестиращите мигновено се разграничиха, като даже имаше такива, които направиха забележка и бяха нападнати словесно от провокаторите. Това се разигра на метри от полицията, само че тя остана безучастна. Защо органите на реда не реагираха против маскираната група, която се приготвяше да хвърля павета по тях остава мистерия?

Същото се случи и вечерта, когато кордонът от униформени с щитове и шлемове пред Партийния дом беше под канонада от мощни бомбички и шишета. Някакси безпроблемно младите момчета измежду първите редове се оказаха със същинско бойно снаряжение - над 30 мощни гърмежа се чуха единствено за час. Преди това пък бяха хвърляни димки и бомбички със мощно зноен газ.

Кой проспа внасянето на бомбички в този периметър?

Как полицията не съумя да разбере през целия ден по какъв начин тези оръжия се складират в триъгълника на властта?

За всичко това може да има единствено две аргументи - или полицията ни е извънредно некомпетентна в защитата на такова всеобщо събитие, или заповед от горната страна спря чиновниците да извършват отговорностите си за гарантиране на сигурността на хората. Към момента  професионалното и политическото управление на Министерство на вътрешните работи мълчат за несъответстващите дейности и натъртват само на раните, които служителите на реда получиха по време на митинга. Между другото - получиха ги отново поради несъответстващи дейности -  до момента в който час и половина стояха под канонадата и чакаха началниците да доизбистрят тактиката си.  

Главният секретар на вътрешното министерство Ивайло Иванов беше поканен на среща с президента, с цел да изясни работата на полицията в оня ден. Той не пожела да отговори за какво не бяха отстранени провокаторите с претекста, че информацията била класифицирана и не може да я разгласява без глоба от наблюдаващия прокурор. С други думи - за какво Министерство на вътрешните работи не извършва отговорностите си е засекретено от държавното обвиняване. Това би звучало разумно само, в случай че измежду агресорите е и имало и цивилни служители на реда, взели участие в ексцесиите.

В същото време полицията влезе в ролята на принудител

Под спрейовете, боксовете и кубинките на полицията попаднаха обаче не нападателните провокатори, а публицисти, политически водачи и спокойно протестиращи жители. Малко след началото на въстанието беше арестуван съпредседателят на " Зелено придвижване " Борислав Сандов, който твърди, че не е направил нищо за да заслужи арест. Този акт на органите на реда беше наказан от четвъртата по величина политическа група в Европейския парламент - на " Зелените ". С пикантен спрей на полицията пък бяха напръскани публицисти, оператори и фоторепортери на редица медии. Репортерът на bTV Канна Рачева беше измежду съществено потърпевшите от тази несъразмерна реакция от страна на Министерство на вътрешните работи против протестиращите.

С рухването на нощта по традиция беше разрешено и по-свободно държание на униформените. Така се стигна до полицейско принуждение и произвол. Пример за това е журналистът на свободна процедура Димитър Кенаров, който шокира с нанесените му контузии.  " Докато отразявах митингите в София, бях заловен от полицията, хвърлен на земята и брутално ритан в главата. Камерата ми беше отнета и ме накараха да заставам с часове с белезници на тротоара. Много пъти се идентифицирах като публицист без резултат ", свидетелства Кенаров.

Отново, управлението на Министерство на вътрешните работи се изживява само като жертва и прикрива провинилите се служители на реда. " Това, че си публицист не значи, че би трябвало да извършваш закононарушения и нарушавания... Ако някой метне по мен бомба и по-късно извади журналистическа карта – да, ще бъде арестуван ", сподели Ивайло Иванов на президента. Той обаче не посочи на какво тъкмо съображение е арестуван Кенаров, който досега няма повдигнато обвиняване. Вместо това отхвърли да признае, че полицията бие.   " Какво означава бит? Те споделят " обичай ", аз споделям - " служителите на реда използваха физическа мощ, която ни е разрешена от закона ". Те споделят - " използваха палка ", а аз споделям - " палката е помощно средство на служителя на реда ", безапелационен е Иванов. Но мълчи дали боксът, с какъвто беше сниман служител на реда на митинга, също е помощно средство.

Едва ли ще забележим и осъдени чиновници поради непозволено държание. В последна сметка абсурдът с полицейско принуждение от първия ден на антиправителствения митинг, когато грубо бяха пребити двама мъже, потъна в институциите, които са виновни да има правдивост. Министерство на вътрешните работи единствено смъмри няколко служителя на реда, чийто имена даже не научихме, поради това, че пратиха двама индивида в " Пирогов " и са се гаврили с други задържани. Прокуратурата от своя страна още се чуди дали има осъществено закононарушение.

Като умозаключение може да кажем, че полицията се трансформира в инструмент на властта против жителите. Тя абдикира от вменените ѝ задължения да пази реда в страната и живота на хората, за сметка на политически ползи. Този проект на сценаристите да дискредитират митинга обаче се оказа нож с две остриета. Насилието против протестиращите получи интернационален отзив, който във всички случаи работи против държавното управление на Бойко Борисов. Следва обаче редовите служители на реда да се запитат дали да служат за персоналното оцеляване на неколцина властимащи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР