У нас има енергиен дефицит и той се изразява между

...
У нас има енергиен дефицит и той се изразява между
Коментари Харесай

Богомил Манчев: В България има енергиен дефицит

У нас има енергиен недостиг и той се показва сред 3000 и 5000 мегавата конфигурирана мощ. Това сподели в изявление за предаването " Неделя 150 " по стратегия " Хоризонт " Богомил Манчев от БУЛАТОМ:

На районно и национално равнище нищо не се строи като нови мощности. Тежките условия, които бяха признати от европейската общественост единствено преди няколко месеца задължават огромните горивни уредби над 50 мегавата мощ, които горят въглища или някакъв различен тип горива, да направи стратегия, която да показа пред европейската общественост и да каже по какъв начин в границите на 3-4 години ще се оправи с тези излъчвания и ще стигне съответните равнища. Това нормално е обвързвано с доста вложения, неспособност да се осъществя за толкоз малко време и ние би трябвало да се приготвим за два сюжета. За това, че нямаме нови мощности, само че те би трябвало да продължат да работят, би трябвало да плащаме наказателни такси за тези излъчвания, които наложително ще създадат доста внезапен скок на цената на електрическата енергия на жителите. Ако увеличим съразмерно силата – от този, който създава сила до крайния клиент, който е жителят, ние ще убием нашата индустрия. Това е доста тежък проблем за решение. Една от опциите е да можем да изградим АЕЦ " Белене “ и да подсигуряваме сигурност на доставките на хората, като доста деликатно подходим към комплектоване на плана. Един от най-големите проблеми на плана е неговата ниска цена. Той не е преференциален за никого нито на изток, нито на запад.

Всяка една инвестиция в бъдеще, без значение в какво решим да влагаме, ще значи по-скъпа електрическа енергия за нас. Това сподели пред " Хоризонт " Руслан Стефанов от Център за проучване на демокрацията (ЦИД):  Руслан Стефанов

За България единствената облага е, в случай че успеем да спестим някаква част от силата, от която имаме потребност. Това са го разкрили доста от европейските страни и това би трябвало да бъде водещ принцип и на българската енергийна политика. Българите са най-застрашени от енергийна беднотия в Европейски Съюз. От тази позиция всяко ново капиталово решение значи повишение на цената. Българската стопанска система и българските семейства използват повече приблизително сила в сравнение с всяка друга европейска стопанска система. Това значи, че ние използваме повече, в сравнение с имаме опция. Затова енергийната успеваемост остава приоритет.
Цялото изявление с Богомил Манчев и Руслан Стефанов можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР