До днес българските граждани могат да подадат заявление за гласуване

...
До днес българските граждани могат да подадат заявление за гласуване
Коментари Харесай

До днес: Българските граждани могат да подадат заявление за гласуване в чужбина

До през днешния ден българските жители могат да подадат заявление за гласоподаване в чужбина за идните избори две в едно на 9 юни – за Европейски парламент и за Народно заседание.

Заявлението може да бъде подписано саморъчно и подадено персонално до дипломатическото или консулското посланичество на България в съответната държава; изпратено с писмо по пощата или посредством куриерска услуга до дипломатическото или консулското посланичество в съответната страна, като в едно писмо може да има повече от едно заявление, само че във всяко заявление може да бъде вписано единствено едно лице; подадено електронно, през интернет страницата на ЦИК.

Избирателните секции отвън страната се образуват в дипломатическите и консулските представителства на страната ни, както и при подадени не по-малко от 40 заявки за гласоподаване зад граница, според Изборния кодекс.

По преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства въз основа на общия брой подадени заявки или на общия брой на гласувалите на предишни избори, в това число и когато броят на подадените заявки за несъмнено място е по-малък от 40, се изпраща стимулирано предложение за откриване на секции до Централната изборна комисия не по-късно от 22 дни преди изборния ден, планува законът.

Организациите на българските жители могат да вършат оферти за местоположението на изборните секции до ръководителите на дипломатическите и консулските представителства не по-късно от 14 май 2024 година

До 18 май 2024 година ЦИК би трябвало да дефинира броя на секциите и местата за гласоподаване отвън страната.

В изборите за членове на Европейския парламент от България българските жители, които дават отговор на изискванията да избират, може да гласоподават на 9 юни 2024 година във всяка изборна секция в страна членка на Европейския съюз, по собствен избор.

В страните, които не са членки на Европейския съюз, изборни секции за изборите за членове на Европейския парламент oт България се разкриват и гласуването се прави единствено в дипломатическите и консулските представителства на страната.

В изборите за народни представители българските жители, които дават отговор на изискванията да избират, може да гласоподават на 9 юни 2024 година във всяка изборна секция отвън територията на България по техен избор, като няма значение дали страната е членка на Европейския съюз. За тези избори изборни секции се разкриват отвън дипломатическите и консулските представителства на България в страните, които не са членки на Европейския съюз.
ТЕМА преди 22 часа 966 преди 1 ден 7945 преди 2 дни 5719
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР